PNL cere remanierea lui Marius Budăi, după anunțul despre pensii și salarii. Cum răspunde criticilor ministrul Muncii

PNL cere remanierea lui Marius Budăi, după anunțul despre pensii și salarii. Cum răspunde criticilor ministrul Muncii

PNL s-a întrunit de urgență într-o ședință a Biroului Politic Naţional, deoarece mulți liberali s-au arătat indignați de afirmațiile făcute de Marius Budăi, ministrul Muncii. Oficialul PSD anunțase creșterea salariului minim, dar și a pensiilor, începând de la 1 ianuarie 2023, pe care le consideră măsuri „corecte și logice”.

Marius Budăi a supărat PNL

Update 31 august, ora 21.00. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit, la România TV, despre creșterea pensiilor și salariilor, decizie anunțată de la pupitrul PSD, și a răspuns criticilor PNL. Unele voci liberale au cerut ca oficialul să fie remaniat.

„Nu ne certăm pe nimic atunci când vorbim despre români. Măsurile pentru economie implementate de acest guvern sunt la 6 la sută din PIB. PSD a luat decizia să propună, toate vor merge în coaliție. Vom merge în coaliție cu cifre, cu ce spune Comisia de Prognoză. Am spus că vom propune o majorare a pensiilor cu 10 la sută. Vorbim de intrarea în plată de la 1 ianuarie 2023. Acestea sunt propunerile la care am lucrat, mergem în coaliție și acolo vom lua deciziile.

Nu comentez faptul că mi s-a cerut remanierea. Nu cred că trebuie să fim orgolioși, nu am ieșit de capul meu, ci cu acceptul conducerii. Ca să fie un dialog, trebuie să ai niște propuneri. Discuțiile în coaliție nu sunt pe bază de negocieri atunci când vorbim de români. Discutăm pe cifre, nu pe altceva. Noi vom explica și se va lua decizia”, a fost mesajul lui Marius Budăi.

Știrea inițială: Premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi, privind creșterea pensiilor și a salariilor. Potrivit acestuia, oficialul PSD trebuia mai întâi să se consulte cu liderii coaliției înainte de a face aceste afirmații. Prim-ministrul nu exclude remanierea lui Budăi.

„Eu sunt convins că domnul Budăi știe foarte bine ce scrie în fișa postului guvernului și ce scrie în fișa postului ministrului Muncii. Atunci când venim cu astfel de propuneri, cel puțin în ceea ce privește majorarea salariilor și a pensiilor, trebuie să aibă în vedere că era obligatorie consultarea Consiliului Național Tripartit și o discuție în coaliție. Toate aceste chestiuni le vom clarifica. Este vorba de responsabilitate, este vorba de ceea ce oamenii așteaptă de la noi, să știe că guvernul este în stare să ia măsuri reale și nu vorbe. Aici discutăm de ce facem, nu de ce vorbim”, a spus șeful Guvernului.

Întrebat dacă Marius Budăi urmează să fie sancționat, Nicolae Ciucă a spus că „sunt decizii și măsuri pe care le voi lua”. Reacția sa vine după ce ministrul Muncii precizase faptul că cei care afirmă că nu există bani suficienți la bugetul de stat pentru aceste majorări sociale sau care spun că astfel va crește și mai mult inflația „sunt într-o mare eroare”.

Liberalii cer demiterea ministrului Muncii

PNL cere remanierea ministrului Marius Budăi, în contextul în care premierul României anunțase că eventuale creșteri ale pensiilor și salariilor vor putea fi realizate doar atunci când bugetul de stat o va permite. Nemulțumiți de ieșirea lui Budăi, liberalii vor ca oficialul PSD să plece din funcție.

Reacția PSD

În apărarea lui Budăi, Partidul Social Democrat susține că nu este timp pentru certuri, când obiectivul tuturor este sprijinul pentru România!

„Creșterea salariului minim și a pensiilor de la 1 ianuarie, măsuri anunțate astăzi de Marius Constantin Budăi, sunt corecte și logice. Cei care vorbesc despre pomeni nu fac altceva decât să jignească nepermis milioane de salariați și pensionari. Cei mai vulnerabili dintre salariații din economia privată și bunicii noștri nu pot fi lăsați să fie, pe timpul iernii, victime sigure ale creșterii prețurilor. Ei trebuie apărați și există calcule clare că statul are resursele bugetare necesare!

PSD crede în justețea acestor soluții, de altfel măsuri validate pe plan european. De aceea, ne vom lupta să-i convingem pe partenerii noștri că nu pot exista dispute ideologice atunci când este vorba de a susține populația și economia. Nu este timp și loc de certuri când obiectivul tuturor este SprijinpentruRomânia!”, a fost reacția social-democraților.