01 nov. 2022 | 13:59

Sanna Marin, apel la Ungaria și Turcia să aprobe rapid aderarea Suediei și Finlandei la NATO

ULTIMA ORĂ
Sanna Marin, apel la Ungaria și Turcia să aprobe rapid aderarea Suediei și Finlandei la NATO

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a îndemnat marți Ungaria și Turcia să aprobe rapid cererile de aderare a Suediei și Finlandei la alianța de apărare NATO.

Ungaria și Turcia, singurele țări NATO care nu au ractificat cererile

Ungaria și Turcia sunt singurele două state membre NATO care nu au ratificat încă cererile.

„Toți ochii sunt acum ațintiți asupra Ungariei și Turciei. Așteptăm ca aceste țări să ratifice cererile noastre. Cred că ar fi important ca acest lucru să se întâmple de preferință cât mai curând”, a declarat Marin într-o conferință de presă comună cu alți lideri nordici.

Finlanda și Suedia au reiterat săptămâna trecută că vor adera la NATO în același timp, prezentând un front unit în fața Turciei.

Vecinii nordici au cerut să adere la alianța NATO în luna mai, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, dar s-au lovit de obiecții din partea Turciei, care i-a acuzat pe cei doi că adăpostesc grupuri pe care le consideră teroriste.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să întârzie ractificările pentru a manipula dreptul internațional.

Erdogan le-a spus celor doi aspiranți la NATO, care doresc să adere la alianță după ce au asistat la șocanta invazie rusă în Ucraina, că Turcia va ratifica aderarea lor numai dacă vor fi de acord să extrădeze disidenții turci pentru a fi judecați, să își ajusteze definițiile terorismului și să permită exporturile de arme către Turcia.

Membrii NATO trebuie să ractifice în unanimitate acordul de aderare a noilor membri

Membrii actuali ai NATO trebuie să ratifice în unanimitate orice acord de admitere a unor noi membri, iar Turcia și Ungaria sunt singurele reținute, aceasta din urmă devenind la rândul ei mai represivă și urmând acum exemplul Turciei în ceea ce privește aderarea la alianță.

Erdogan a emis o listă de cerințe atât pentru Suedia, cât și pentru Finlanda, iar la 28 iunie, cele trei țări au semnat un memorandum de înțelegere care a oferit Turciei asigurările pe care le căuta în schimbul aprobării inițiale privind aderarea celor două țări la NATO.

Aceste cereri includeau ca Suedia și Finlanda să ridice embargoul asupra armelor impus Turciei și să ia măsuri în ceea ce privește cererile de extrădare ale Turciei pentru ceea ce guvernul turc descrie ca fiind teroriști.

Mai exact, Turcia dorește ca cele două țări să extrădeze sau să deporteze membri sau afiliați ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și membri asociați cu Mișcarea Gülen, o mișcare naționalistă turcă care pledează pentru educație și dialog interconfesional și pe care statul turc o condamnă cu eticheta „Organizația teroristă Fethullah (Fethullah Terür Örgütüru sau FETÖ)”.