Sângele crescut în laborator: cum au fost ajutați deja pacienții
Doi pacienți au primit celule sanguine crescute în laborator, în primul studiu mondial de acest gen. Sângele crescut în laborator ar putea permite pacienților cu afecțiuni rare ale sângelui să obțină sânge atât de necesar.
Sângele făcut în întregime într-un laborator a fost administrat pacienților, într-un prim studiu clinic mondial, pentru a vedea cum funcționează și dacă organismul reacționează negativ. Crearea sângelui sintetic este incredibil de dificilă și probabil că nu va înlocui donațiile actuale de sânge, dar ar putea reprezenta un punct de plecare în deficitul de grupe de sânge rare, dacă studiile au succes.
Sângele a fost fabricat din celule stem prelevate de la donatori și transfuzat la pacienți, într-un studiu clinic randomizat numit RESTORE. Studiile RESTORE urmăresc să ajute pacienții cu tulburări ale sângelui (cum ar fi anemia) și cu grupe sanguine rare.
Sângele crescut în laborator poate salva vieți
Faza actuală va analiza durata de viață a celulelor sanguine crescute în laborator, în comparație cu celulele donatoare. Este de așteptat ca celulele proaspăt crescute să dureze mai mult decât celulele donatoare. Celulele roșii din sânge durează aproximativ 120 de zile înainte de a fi înlocuite, ceea ce unele celule donatoare nu gestionează – celulele crescute în laborator pot schimba acest lucru.
Dacă au succes, pacienții care primesc sânge alternativ vor avea nevoie de transfuzii mai rar, ceea ce este mai sigur și duce la mai puține complicații. Doar doi pacienți au primit transfuzii cu sânge până acum.
„Acest studiu provocator și incitant este o mișcare uriașă pentru fabricarea sângelui din celule stem. Aceasta este prima transfuzie de sânge crescut în laborator de la un donator alogenic și suntem încântați să vedem cât de bine funcționează celulele la sfârșitul studiului clinic”, a spus profesorul Ashley Toye, profesor de biologie celulară la Universitatea din Bristol și Director al Unității de Sânge și Transplant NIHR în produse cu celule roșii.
Transfuziile actuale de sânge de la un donator costă Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie în jur de 130 de lire sterline (150 de dolari) per transfuzie, potrivit BBC. La acest capitol, sângele fabricat poate avea un dezavataj – va costa semnificativ mai mult. Ca atare, acesta va fi folosit doar de NHS pentru a aborda cazuri rare.