Salariul românilor, mai mult pe mâncare decât altceva: câți bani se duc pe alimente din venituri
Cei mai mulți români fac eforturi supraomenești pentru a trăi în condiții civilizate și, în același timp, a-și plăti toate dările la stat, a-și achita ratele la bancă și utilitățile. Situația nu este foarte optimistă și tocmai a fost confirmată de un nou set de statistici.
Consumul este principal sursă de cheltuieli pentru familiile din România, conform celui mai recent raport din partea Institutului Național de Statistică. Este vorba de traiul de zi cu zi care, printre alte, ține de cheltuielile cu gospodăria. Ca referință, în 2021, acestea au gravitat în jurul unei sume lunare de 2979,3 lei sau 61,1% din venituri. Dacă ne uităm la cheltuielile destinate achiziției de produse alimentare (inclusiv restaurante), nealimentare și pentru plata serviciilor, totalul a fost de 2745,8 lei în medie pe lună într-o gospodărie, anul trecut sau 56,3% din totalul cheltuielilor, conform Agerpres.
Cum se descurcă românii cu banii
Când vine vorba de autoconsum, produsele alimentare și nealimentare din resurse proprii, un concept care se pretează mai ales în mediul rural, gospodăriile au valorificat în jur de 233,5 lei pe gospodărie. Cheltuielile pentru producția gospodăriei, în anul 2021, au reprezentat 1,9% din cheltuielile totale, din care 0,4% au revenit cheltuielilor bănești, iar 1,5% consumului productiv din resurse proprii (furaje, semințe etc.) utilizate pentru producția gospodăriei.
Partea un pic îngrijorătoare și un semn al faptului că românii nu câștigă foarte mult reiese din procentul pe care îl reprezintă alimentele și băuturile nealcoolice din cheltuielile lunare ale gospodăriilor. Discutăm de 33,4% din consumul gospodăriilor pe acest tip ce cheltuieli, în timp ce cheltuielile cu locuința (întreținere, gaz, curent, etc) reprezintă 21,9% din cheltuieli. Nu în ultimul rând, băuturile alcoolice și tutunul valorează 8,1% din cheltuieli, mai mult decât cele 7,8 procente dedicate îmbrăcăminții și încălțămintelor.
Dacă ne referim însă la cifre exacte, cheltuielile medii lunare pentru cumpărarea de produse alimentare au fost, în 2021, de 854,8 lei pe gospodărie și 337,4 lei pe persoană. Ponderea lor în totalul cheltuielilor pentru consumul alimentar – medie pe o gospodărie – a crescut față de anul precedent (de la 76,8% în 2020 la 78,5% în 2021), pondere diferențiată pe categorii de gospodării, medii de rezidență și regiuni. În cazul mărfurilor nealimentare, media lunară a cheltuielilor de cumpărare a fost de 1.168 lei pe gospodărie și 461,1 lei pe persoană.