Să ne ferească Dumnezeu de vreun cutremur: Bucureștiul, ras complet de pe hartă? Situația clădirilor e critică
La fel ca în alte aspecte ale vieții, cam singura speranță a românilor se îndreaptă spre divinitate, atunci când este vorba despre siguranța noastră. Ne rugăm la Dumnezeu când plecăm cu mașina la drum lung, ne rugăm când intrăm în spital și, desigur, ne rugăm să nu le lovească vreun cutremur. Că dacă ar avea loc un nou seism de magnitudine mare, similar celui din 1977, bună parte din capitala țării s-ar face una cu pământul.
Bucureștiul e împânzit de blocuri puternic avariate de cutremurul din 1977, dar și de trecerea timpului și lipsa de implicare a proprietarilor și/sau autorităților de a le consolida.
Sunt veritabile „bombe cu ceas”, în cazul în care am trece din nou printr-un moment de asemenea dramatism!
Amintim că, în 1977, cutremurul o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și o durată de circa 55-56 de secunde (informația diferă de la o sursă la alta). Seismul s-a soldat cu decesul a circa 1.570 – 1.578 de victime, din care 1.391 – 1.424 numai în București.
La nivelul întregii țări, numărul răniților s-a ridicat la 11.300, în timp ce aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit.
Nici acum nu ne-am descurca mai bine
Situația e critică în special în Capitală, unde mulți bucureșteni locuiesc în așa-zisele blocuri cu bulină roșie. Pe lângă faptul că ele constituie deja un pericol, deoarece fațada multora se deteriorează și riscă să cadă pe pietonii de pe trotuar sau pe mașini, situația ar fi dramatică în cazul unui cutremur.
Conform unui document numit Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru anul 2022, realizat de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, 23.000 de clădiri din Capitală pot suferi „avarii semnificative” în situația în care s-ar produce un seism puternic. În document se mai spune că dintre acestea o mie de clădiri pot fi avariate grav, respectiv „nivel de colaps parțial sau total”.
Numărul victimelor, în cazul unui seism de mare magnitudine, acum, s-ar ridica la peste 6.500 de pierderi de vieți și peste 16.000 de răniți grav, aproximativ 10.500 spitalizați, și în jur de 13.000 răniți ușor
„Seismul reprezintă factorul de risc major pentru capitala țării. Luând drept bază de comparație cutremurul din 1977, se poate constata că pierderile umane și cele materiale au reprezentat 90%, respectiv 70% din totalul acestora pe întreaga țară.
Ținând cont de faptul că în municipiu se concentrează circa 10% din populația țării, mai mult de 15% din producția industrială, o mare pondere a activităților prestatoare de servicii, precum și principalele componente ale structurilor de stat și private, se poate afirma că riscul seismic s-a mărit în ultimii ani”, se arată în Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor al Municipiului București pentru anul 2022.