03 ian. 2022 | 13:55

S-au împlinit 20 de ani de la adoptarea monedei euro: a fost o idee bună?

ACTUALITATE
S-au împlinit 20 de ani de la adoptarea monedei euro: a fost o idee bună?

În urmă cu două decenii, 12 state adoptau moneda unică europeană, euro. Se întâmpla pe 1 ianuarie 2002, iar de atunci, sute de milioane de cetățeni beneficiază de această monedă, viața lor schimbându-se radical.

Pentru a ne da seama dacă adoptarea monedei euro a fost o idee bună, să analizăm puțin situația Belgiei, în calitatea sa de stat fondator al marii familii europene, sub cupola Uniunii Europene, dar și ca unul dintre primele state care a aderat la acest amplu fenomen de schimbare.

Conform datelor economica.net, „Belgia a intrat în zona euro la 1 ianuarie 1999 şi a făcut parte din primul grup de state care au pus în circulaţie euro, trei ani mai târziu, la 1 ianuarie 2002, relatează agenţia EFE.

Împreună cu Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia, Spania şi Marea Britanie, Belgia a semnat pe 7 februarie 1992 Tratatul de la Maastricht. Acest tratat a demarat lucrurile pentru ca în următorii ani să se creeze o uniune monetară, cu un sistem de bancă centrală şi o monedă comună.

Până la adoptarea euro, moneda oficială a Belgiei era francul belgian. Cursul de schimb stabilit pentru un euro a fost de 40,3399 franci belgieni. După o perioadă de tranziţie de două luni, în timpul căreia euro şi francul belgian au circulat în paralel, euro a devenit unica monedă legală în Belgia. Banca Centrală a Belgiei a schimbat francii belgieni în euro până la 31 decembrie 2004″.

A fost o idee bună?

Ai fi surprins să știi că un studiu al Universităţii din Bonn, publicat în 2020, arată că în Belgia PIB per capita este cu 1.668 euro mai mic decât în cazul în care ar fi rămas în afara zonei euro, mai scrie EFE.

Totuși, belgienii sunt foarte mulțumiți de faptul că statul lor are implementată moneda unică europeană. Cei mai mulți dintre cetățeni susțin că euro are efecte benefice asupra economiei și sunt mulțumiți de moneda unică europeană. Desigur, părerile sunt împărțite, pentru că nu toată lumea poate fi mulțumită, motiv pentru care 16% nu sunt de părere cu majoritatea.

Trecând mai departe, la un alt exemplu, la Italia, observăm că adoptarea acestei monede a evidențiat o serie de „slăbiciuni structurale” în sistemul antreprenorial din Italia, precum scăderea productivităţii, ceea ce a făcut ca ţara să aibă de suferit în timpul crizei din 2008. Totuși, economiștii susțin că efectele benefice le combat numeric pe acestea și susțin în continuare că euro a fost o idee bună, la fel cum se întâmplă în Spania, de exemplu, unde euro a ajutat la creșterea și consolidarea economică, deși a contribuit la fenomenul de creștere a prețurilor.