24 mart. 2022 | 10:28

S-a schimbat legea pentru toți șoferii din România: ce se întâmplă cu amenzile, dar cu contestațiile

ACTUALITATE
S-a schimbat legea pentru toți șoferii din România: ce se întâmplă cu amenzile, dar cu contestațiile

În cazul în care ai primit în trecut o amendă de circulație și ai fi dorit să o contești, situația era destul de complicată. Erai nevoit să te deplasezi la judecătoria din circumscripția în care s-a săvârșit contravenția. Acum, lucrurile s-au simplificat semnificativ.

Autoritățile române s-au gândit să facă viața mai simplă pentru șoferii români care s-au trezit cu o contravenție sau o amendă și consideră că se justifică contestarea ei. Inițiativa legislativă care tocmai a trecut de votul final al Camerei Deputaților și urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis prevede că toate contravențiile, inclusiv cele referitoare la încălcarea regulilor de circulație, vor putea fi contestate la judecătoria în a cărei rază de competență își are contravenientul domiciliul sau sediul. În trecut, erai nevoit să te deplasezi la judecătoria din circumscripția unde s-a săvârșit contravenția.

Amenzile de circulație, mult mai ușor de contestat

Schimbarea judecătoriei în care poți contesta o contravenție sau o amendă de circulație a venit la propunerea mai multor deputați PSD, iar autorii proiectului sunt de părere că va duce la degrevarea anumitor instanțe de soluționarea proceselor contravenționale. Mai mult decât atât, ar duce la limitarea cheltuielilor contravenientului, dar și la urgentarea soluționării litigiilor contravenționale.

”În ceea ce privește degrevarea anumitor instanțe de soluționarea proceselor în materie contravențională, putem aminti litigiile legate de neplata rovignetei, a căror soluționare inițială se făcea de instanțele în circumscripția cărora se constata fapta de utilizare a drumului fără plata taxei aferentă (rovignetă). Deoarece instrumentele de constatare (camere) erau amplasate doar în anumite puncte, pe anumite drumuri, judecătoriile în circumscripția cărora se realiza constatarea contravenției au fost puse în fața unei avalanșe de litigii contravenționale care le-a îngreunat activitatea (în județul Vâlcea, spre exemplu, Judecătoria Brezoi, pentru camera de la Seaca). Acest lucru a condus la modificarea legislației în sensul că petentul, în prezent, poate să depună plângerea contravențională și la judecătoria unde are domiciliul sau sediul contravenientul”, arată inițiatorii proiectului.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele