23 mart. 2022 | 09:51

S-a schimbat legea în România: riști să-ți închidă afacerea, iar până acum vorbeam de un avertisment

ACTUALITATE
S-a schimbat legea în România: riști să-ți închidă afacerea, iar până acum vorbeam de un avertisment

Legislația din România a suferit o modificare importantă, după ce un proiect de lege a fost promulgat de președintele Iohannis și începe să-și facă simțite efectele pentru toți proprietarii de afaceri din HoReCa și vânzări cu amănuntul. O sancțiune care în trecut venea sub formă de amendă, acum se reflectă în închiderea afacerii.

În cazul în care ai o afacere mai mică sau mai mare și vinzi și băuturi alcoolice sau tutun minorilor, afacerea îți va fi închisă. De la prima abatere, activitatea îți va fi suspendată, nu vei primi doar o amendă, cum era în trecut. Noua modificarea legislativă a fost adoptată în urmă cu o lună în Parlament, a fost promulgată de președintele României și urmează să apară în Monitorul Oficial în următoarele zile. Votul din spatele acestei decizii a fost unanim.

Ce s-a schimbat și de ce este este important

În trecut, vânzarea produselor din tutun și alcool către tineri cu vârsta sub 18 ani era sancționată după cum urmează: amendă contravențională de 5.000 lei la prima abatere, amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității.

Tot ca o schimbare importantă pentru cei care comercializează băuturi alcoolice, dacă aceștia decid să le vândă către persoane în ”stare vădită de ebrietate”, riscă o amendă între 100 și 500 de lei. Dacă se repetă contravenția, următorul nivel al sancțiunilor este suspendarea activității pe o perioadă între 10 și 30 de zile.

Adolescenții de sub 18 ani nu au voie să bea băuturi alcoolice în locurile publice (drumuri publice, parcuri, stadioane și terenuri sportive, instituții culturale, săli de spectacole, instituții sau unități economice, toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări și aeroporturi, de stat și private), amenda fiind de la 100 la 500 de lei.

”Adoptarea acestei inițiative legislative pe de o parte ar constrânge mai mult operatorii economici care comercializează produse de alcool și de tutun să respecte legislația care interzice vânzarea acestor produse către minori, iar, pe de altă parte, minorii nu vor mai fi tentați să intre în astfel de localuri. Chiar dacă unele afaceri nu vor mai fi la fel de rentabile, considerăm că sănătatea copiilor noștri este pe primul loc”, susține autorul proiectului, liberalul Florin Roman.

În final, vânzarea de tutun minorilor este sancționată, conform noii legi, de la prima constatare, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității pe o perioadă de 30 de zile.  În plus, vânzarea băuturilor alcoolice minorilor sau consumul de către aceștia a băuturilor respective în localurile și spațiile publice menționate în lege nu vor mai fi sancționate doar cu amendă de la 100 lei la 500 lei, ci și cu suspendarea activității localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 și 30 de zile, tot de la prima abatere.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele