S-a schimbat legea în România, amenda de până la 6000 de lei, promulgată: gestul stradal cu costuri fabuloase

S-a schimbat legea în România, amenda de până la 6000 de lei, promulgată: gestul stradal cu costuri fabuloase

În cazul în care ai mers vreodată pe stradă și te-au deranjat străzile mâzgălite de minți creative, de acum, autorii vor fi pasibili de amenzi cât se poate de generoase, până la 6000 de lei. Legea tocmai a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

De câteva luni, se lucrează la un nou set de sancțiuni pentru pasionații de graffiti care nu au aprobare să-și manifeste creativitatea în public. Acum, legea a fost promulgată și, în zilele următoare, urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Particularitățile sunt clare, poți primi o amendă de până la 6000 de lei, în cazul în care se dovedește că ești vinovat de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, pe pereții clădirilor și pe garduri. Amenda minimă nu este nici ea neglijabilă, începe de la 3000 de lei.

Ce spune legea, ce pățesc responsabilii de graffiti

Pe lângă amenzile cât se poate de generoase, contravenientul este obligat să înlăture cele imprimate. Practic, după ce că ești taxat trebuie să-ți desființezi și arta, eventual, să achiți costurile reparației. În aceeași legea promulgată se insistă asupra faptului că bunul deteriorat trebuie să să revină la starea inițială, refacerea este obligatorie.

Noua sancțiune se execută în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie. Ca referință, dacă urmărești legislația, merită să ai în vedere că acest act normativ modifică și completează legea nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, în sensul înăspririi sancţiunilor pentru faptele privind imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini fără drept pe pereţii clădirilor şi garduri, respectiv dezlipirea sau distrugerea afișelor și reclamelor legal amplasate.

„În cazul neîndeplinirii obligaţiei prevăzute, autoritatea administraţiei publice locale pe a cărei rază teritorială s-a săvârşit contravenţia poate să reabiliteze din fonduri proprii bunurile afectate, având dreptul la acţiune în regres împotriva contravenientului”, stipulează legea. Ca bonus, aceeași lege sancționează cu 100 – 500 de lei ”dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate”. Efectele noii legi se vor resimți la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.