06 mai 2022 | 17:55

S-a dat legea: e obligatoriu pentru instituțiile statului, de acum. Ce drepturi ai câștigat, ca simplu cetățean

ACTUALITATE
S-a dat legea: e obligatoriu pentru instituțiile statului, de acum. Ce drepturi ai câștigat, ca simplu cetățean

Datorită unui act normativ promulgat de curând de președintele Klaus Iohannis, se extinde aria de drepturi de care beneficiază cetățenii români, în raport cu instituțiile publice ale statului. Textul legii în cauză prevede că instituţiile şi autorităţile publice sunt obligate să accepte şi plata cu carduri efectuată online. Prin urmare, de acum încolo vei putea apela și la această metodă de a-ți achita anumite obligații financiare.

„Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice definite de Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice şi de Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, care încasează impozite, taxe, contribuţii, amenzi, dobânzi, penalităţi de întârziere, penalităţi, tarife, alte obligaţii de plată şi sume pentru serviciile prestate sau intermediate, au obligaţia să accepte încasări şi prin intermediul cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS, cât şi prin aplicaţii care facilitează acceptarea plăţilor electronice”, conform actului normativ la care facem referire și care reprezintă, în fapt, o completare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

De asemenea, conform noilor prevederi legale, apare și obligativitatea încasării sumelor printr-un sistem electronic de plată la distanţă/online. Prin urmare, legiuitorul acordă un termen de șase luni, din momentul în care legea produce efecte juridice, ca operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică, precum şi instituţiile şi autorităţile publice sunt obligate să pună în implementare sistemul electronic modern de plată la distanţă.

Nu în ultimul rând, apar schimbări legislative și pentru persoanele juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu amănuntul şi cu ridicata. Conform legii, obligaţia de acceptare de către aceste persoane juridice a cardurilor de debit, de credit sau preplătite, prin intermediul unui terminal POS şi/sau al altor soluţii moderne de acceptare, se naşte începând cu trimestrul următor celui în care încasările au depăşit pragul de 50.000 euro. Referitor la cursul de schimb valutar pentru determinarea echivalentului în lei, acesta este cel comunicat de BNR în ultima zi a anului precedent.