S-a dat legea: cine va avea acces la amprentele românilor, de acum încolo. Anunțul vine de la UE

S-a dat legea: cine va avea acces la amprentele românilor, de acum încolo. Anunțul vine de la UE

Aceștia transmit faptul că amprentele conaționalilor noștri vor putea fi accesate de statele membre ale Uniunii Europene. O lege în acest sens a fost publicată în Transparență Decizională și urmează a fi supusă votului, conform unui comunicat de presă transmis zilele acestea de instituție.

Este vorba, concret, despre Proiectul Legii pentru modificarea unor acte normative referitoare la căutarea automatizată în sistemul automatizat pentru identificarea datelor dactiloscopice.

La ce va fi bună noua lege

Mulți dintre noi poate se întreabă care este scopul acestei inițiative legislative. Ei bine, în expunerea de motive a proiectului de lege ni se menționează faptul că statele membre asigură disponibilitatea datelor de referinţă din fişier pentru sistemele naţionale automatizate de identificare a amprentelor create în vederea prevenirii şi cercetării infracţiunilor. Datele de referinţă conţin numai date dactiloscopice şi un număr de identificare. Datele de referinţă nu conţin nicio dată care să permită identificarea directă a persoanei vizate. Datele de referinţă care nu sunt atribuite niciunei persoane („date dactiloscopice neidentificate”) trebuie să poată fi recunoscute ca atare.

„Invederăm faptul că România are obligația de a pune datele dactiloscopice la dispoziția celorlalte state partenere, pentru a fi interogate, beneficiul fiind acela că România poate interoga în prezent datele dactiloscopice ale statelor cu care se află în relație de schimb automat, însă principiul disponibilității și reciprocității nu este în acest sens respectat de către România în totalitate. În acest context, este de precizat faptul că statele operaționale pun la dispoziție datele dactiloscopice ale persoanelor suspecte„, prevede documentul citat.

Legislația europeană suferă o modificare în această perioadă, după cum anunță reprezentanții Europol.

Autoritățile mai menționează că datele dactiloscopice obținute de la persoanele fizice suspecte de săvârșirea unor infracțiuni, nu fac obiectul schimbului automatizat de date biometrice, potrivit legislației naționale incidente. Motivul pentru care datele dactiloscopice obținute de la persoanele fizice suspecte de săvârșirea unor infracțiuni nu sunt incluse în cadrul schimbului automatizat a fost determinat de lipsa legislației în ceea ce privește reglementarea procesării acestora.

Citește și:
Etichete: