S-a dat drumul producției de gaze naturale din Marea Neagră. Ciucă: „Vom asigura 90% din necesarul de consum al țării”

S-a dat drumul producției de gaze naturale din Marea Neagră. Ciucă: „Vom asigura 90% din necesarul de consum al țării”

Începe producția de gaze prin Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia. Astfel, se va genera un miliard de metri cubi de gaze naturale anual, adică 90% din necesarul de consum al României, conform premierului Nicolae Ciucă.

A început producția de gaze naturale din Marea Neagră

Acesta este primul proiect nou de exploatare a gazelor naturale din zona românească a Mării Negre în ultimii 30 de ani. Luna aceasta, primele cantități de gaze au ajuns deja pe piața autohtonă, conform premierului. 

„Începerea cercetărilor pentru dezvoltarea altor proiecte de energie verde prin utilizarea infrastructurii deja existente se aliniază obiectivului Uniunii Europene de emisii zero până în anul 2050 şi viziunii guvernamentale de dezvoltare a sectorului energetic.

Susţinerea investiţiilor în energie, abordarea pro-business şi stabilitatea vor poziţiona România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetăţenilor şi economiei şi chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune”, a spus premierul.

El a mai declarat că România pune în funcțiune unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, elemente cheie pentru a asigura energie stabilă.

„La nivel guvernamental, susţinem proiectele Nuclearelectrica. Vestea bună primită recent de România de la preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, privind finanţarea etapei preliminare a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România este o etapă esenţială pentru dezvoltarea programului nuclear civil românesc.

Operarea acestui nou tip de tehnologie şi punerea în funcţiune a unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt elemente cheie pentru a asigura pe termen lung ţării noastre energie curată, ieftină şi stabilă”, a spus Ciucă.