Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala nucleară din Zaporojie. Ce condiție a impus ca să nu o facă
Moscova vrea să decupleze Ucraina de la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de soldații ruși, dacă guvernul de la Kiev nu plătește Kremlinului pentru electricitatea produsă, a anunțat vicepremierul rus Marat Khusnullin. În caz contrar, „va funcţiona pentru Rusia”, a avertizat oficialul.
Planul lui Putin pentru a decupla Ucraina de la centrala nucleară din Zaporojie
Armata rusă a ocupat centrala nucleară din Zaporojie la începutul lunii martie. Uzina este situată în apropierea orașului Enerhodar și este administrată de Energoatom, Agenția nucleară de stat ucraineană. Acum, Rusia pune condiții pentru ca Ucraina să fie alimentată în continuare cu energie electrică. Kremlinul cere Kievului să plătească pentru electricitatea produsă. Refuzul ucrainenilor va face ca central să funcționeze doar pentru Moscova, a transmis vicepremierul rus Marat Khusnullin.
Anterior, soldații lui Vladimir Putin au cucerit şi centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, dar s-au retras la sfârşitul lunii martie. După ce au plecat, au existat informaţii că unii militari au fost radiați. Contactul cu această uzină a fost întrerupt aproape două luni. Între timp, tehnicienii ucraineni au actualizat sistemele de monitorizare şi au restabilit treptat legătura cu interiorul. În prezent, pe teritoriul țării există patru centrale nucleare care operează 15 unităţi.
„Dacă sistemul energetic al Ucrainei este pregătit să ia şi să plătească, atunci centrala va putea funcţiona pentru Ucraina. Dacă Ucraina nu acceptă, atunci centrala va funcţiona pentru Rusia”, a spus Khusnullin, adăugând că „toate locurile de muncă au fost salvate”. De asemenea, vicepremierul rus a asigurat că Rusia are o experiență vastă în lucrul cu centralele nucleare.
Ce răspuns a primit Rusia
Agenția nucleară ucraineană Energoatom a reacționat, dând asigurări că centrala încă mai alimenta Ucraina cu energie electrică. Potrivit întreprinderii, rușii „nu au capacitatea tehnică de a furniza energie din centrala nucleară din Zaporojie”,
„Este nevoie de timp și bani. Este ca și cum ai construi un pod în Crimeea. Și într-o lună sau două vom lua totul înapoi sub controlul ucrainean”, a declarat purtătorul de cuvânt al Energoatom, Leonid Olinik.
Uzina Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa în ceea ce privește capacitatea instalată, fiind situată în apropiere de Melitopol. Se află sub controlul Federației Ruse de la începutul lunii martie. Conform proiectului, au fost construite șase unități de putere VVER-1000. Prima a fost pusă în funcțiune în decembrie 1984, a șasea – în octombrie 1995.
Argumente oferite de Ucraina
Potrivit oficialilor ucraineni, sistemul energetic al țării nu are legături fizice cu cel rusesc, astfel încât furnizarea de energie electrică din centralele ucrainene către Rusia este imposibilă. Orice schimbare a situației la Zaporojie va însemna un act de terorism nuclear, iar cei care creează o astfel de amenințare vor fi trași la răspundere.