05 oct. 2022 | 14:56

Rusia vrea neapărat să participe la ancheta privind sabotarea gazoductelor Nord Stream: „Conducta are un proprietar”

ULTIMA ORĂ
Rusia vrea neapărat să participe la ancheta privind sabotarea gazoductelor Nord Stream: „Conducta are un proprietar”

„Gazoductul are un proprietar, iar Gazprom este implicat în proprietate. Bineînțeles, este imposibil fără ea participarea companiei la anchetă”, a subliniat Dmitri Peskov. Rusia ține neapărat să participe la ancheta privind scurgerile de gaze din Marea Baltică.

Kremlinul vrea să facă parte din ancheta privind sabotajul gazoductelor Nord Stream

Rusia va insista ca Gazprom, în calitate de proprietar al gazoductului, să participe la ancheta privind urgențele Nord Stream, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața reporterilor.

Întrebat dacă Rusia va insista ca Gazprom sau statul reprezentat de autoritățile sale de anchetă să fie admis la investigarea incidentului, el a răspuns: „Nu, nu, nu:

„Conducta are un proprietar, iar Gazprom este implicat în proprietate. Bineînțeles, este imposibil fără aceasta [participarea companiei la anchetă]”.

„Această conductă nu este fără proprietar”, a adăugat el.

Marți, Nord Stream AG a anunțat că avariile care au avut loc în aceeași zi, simultan, pe trei linii ale conductelor de gaze offshore Nord Stream 1 și Nord Stream 2 au fost fără precedent și că nu este încă posibil să se estimeze termenul de restaurare.

Acuzații de sabotaj

Cu puțin timp înainte, Nord Stream AG a raportat o scădere a presiunii pe ambele linii ale gazoductului Nord Stream 1. Acestea fiind spuse, cauzele incidentului sunt în curs de investigare. Anterior, o scădere bruscă similară a presiunii a avut loc pe cealaltă conductă de gaz, Nord Stream 2.

Peskov a declarat, marți, că Moscova este „extrem de îngrijorată de această știre” și nu a exclus ca întreruperile din conducte să se datoreze unui sabotaj.

Ulterior, seismologii suedezi au anunțat că au localizat două explozii care au avut loc luni de-a lungul traseelor conductelor Nord Stream. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a catalogat incidentul drept „sabotaj”, subliniind că acest tip de „întrerupere deliberată ar duce la cel mai puternic răspuns posibil”.

Totodată, Moscova a cerut întrunire de urgență a Consiliului de Securitate ONU după acest incident.