Rusia se dezlănțuie la adresa României: „Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică”

Rusia se dezlănțuie la adresa României: „Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică”

Ministerul de Externe de la Moscova cere României să „recunoască totul” cu privire la livrările de armament pe care Bucureștiul le-ar trimite Ucrainei, susținând că Rusia „știe acum” ce înseamnă ajutoarele umanitare acordate de țara noastră statului vecin. Declarațiile îi aparțin purtătoarei de cuvânt a lui Serghei Lavrov.

Rusia atacă România

Maria Zaharova, „vocea” șefului diplomației ruse, spune că „o agenție română de știri a relatat, recent, despre o conversație telefonică între ministrul român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, care și-a exprimat recunoștința pentru al cincilea pachet de ajutor militar românesc pentru Ucraina, aprobat de curând”.

Trebuie menționat că MApN nu a anunțat o nouă conversație între cei doi miniștri, cu atât mai puțin un „pachet de ajutor militar” pentru Ucraina, nefiind clar la ce se referă purtătoarea de cuvânt a MAE rus. În plus, oficialii de la București au subliniat, în mod repetat, că poziția României este să nu dezvăluie armele trimise pe câmpul de luptă.

Ce acuzații face Maria Zaharova

În schimb, Ministerul Apărării a precizat că Vasile Dîncu s-a întâlnit, miercuri, la București, cu ministrul adjunct al Apărării de la Kiev, Denis Sharapov. Nu este exclus ca Zaharova să facă o confuzie între cei doi oficiali ucraineni, dar comunicatul publicat de MAPN nu face nicio referire la livrarea de arme către Ucraina.

Revenind la afirmațiile ei, aceasta a relatat că „al cincilea pachet” de ajutor militar pe care țara noastră l-ar fi aprobat include „arme de calibru mic, muniții și componente pentru echipament militar”.

„Aceasta este prima oară când s-a aflat atât de explicit și public, deși, anterior, pe platformele social media au apărut înregistrări video care arată folosirea unor obuze fabricate în România folosite de forțele armate ucrainene”, a comentat Maria Zaharova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, cuvinte dure pentru țara noastră

În continuare, omul lui Lavrov acuză că „Bucureștiul evită publicitatea legată de aceste subiecte, preferând să le spună românilor și opiniei publice internaționale doar despre sprijinul umanitar acordat Ucrainei. Este clar acum ce înseamnă umanitar”.

„Autoritățile române simt, evident, un disconfort moral legat de îndeplinirea directivelor NATO de a trimite tot mai multe transporturi mortale, dându-și seama de consecințele reale ale acestei politici motivate de ideologie. În locul acestei rușini false, ei ar trebui să recunoască totul. Spuneți poporului vostru și lumii întregi cum stau cu adevărat lucrurile. Nu vă fie frică. Trimiterea repetată de arme naționaliștilor ucraineni cu care să lupte împotriva propriului popor nu face decât să prelungească conflictul (în caz că Bucureștiul nu știe asta) și duce la mai multe victime”, a mai spus oficialul rus.

De ce Bucureștiul tace în privința ajutorului trimis Ucrainei

În luna aprilie, președintele Klaus Iohannis menționa că nu este bine să fie făcute „declaraţii publice îndelungate” pe această temă: „Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu”.

Întrebat despre discrepanța între comunicarea României și a țărilor vecine care au anunțat public ce ajutor au trimis Ucrainei, liderul de la Cotroceni a explicat că „asta este abordarea noastră, fiindcă suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa este mai bine pentru noi”.