01 mart. 2022 | 14:55

Rusia retaliază: ce decizie a luat Vladimir Putin și cum va afecta programele spațiale internaționale

ACTUALITATE
Rusia retaliază: ce decizie a luat Vladimir Putin și cum va afecta programele spațiale internaționale

Rusia își întrerupe cooperarea în ceea ce privește programele spațiale internaționale, drept răzbunare pentru sancțiunile impuse de Uniunea Europeană, în contextul invaziei Ucrainei.

Roscosmos „suspendă” cooperarea cu partenerii europeni, în ceea ce privește lansările de la Centrul Spațial din Guyana, încercând, în acest fel, să se răzbune pentru sancțiunile UE. După cum a explicat, de altfel, Ars Technica, agenția rusă a anunțat, de asemenea, că retrage inclusiv o bună parte din personalul aflat în portul spațial din Guyana Franceză.

În același timp, Parabolic Arc informează că Rusia a ales să înlăture NASA din cadrul misiunii Venera-D, de pe Venus, considerând că nu este oportun ca cele două țări să continue să colaboreze, în lumina recentelor sancțiuni impuse Rusiei, pe care, de altfel, Statele Unite ale Americii le susțin cu toată determinarea.

Venera-D este menit să dea un suflu nou conceptului de explorare spațială, având intenția de a trimite navete pe Venus, în 2029. În momentul de față, nu este foarte clar care vor fi consecințele neimplicării NASA în acest proiect. Cu toate astea, Rusia pare destul de convinsă de faptul că se poate descurca și fără ajutor venit din partea altor state cu programe spațiale avansate.

Rusia se încăpățânează să ia decizii pripite

Comisarul spațial al Uniunii Europene, Thierry Breton, a menționat, într-o declarație de presă din 26 februarie, că decizia Rusiei privind portul spațial nu va afecta serviciile pentru rețelele de sateliti Copernicus și Galileo. Chiar și așa, distanțarea Rusiei de proiectele spațiale internaționale ar putea complica viitoarele intenții.

Spre exemplu, UE nu va avea acces, cel mai probabil, la rachetele rusești Soyuz, în cazul în care are nevoie de o lansare, așadar va fi nevoită să apeleze la SpaceX, ceea ce în definitiv, nu ar fi o ipoteză chiar atât de crâncenă.

În ciuda înverșunării aparente, Rusia nu și-a rupt toate relațiile parteneriatele, această țară fiind încă implicată în misiunile de pe Stația Spațială Internațională. Rămâne de văzut ce alte decizii va lua Federația, pe viitor, și cum cum se vor „rostogoli” ele în noua ordine mondială.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele