Rusia, pregătită să intervină oricând în Belarus, pentru a împiedica „o lovitură de stat”. Lavrov acuză Occidentul

Rusia, pregătită să intervină oricând în Belarus, pentru a împiedica „o lovitură de stat”. Lavrov acuză Occidentul

Moscova este pregătită să ofere orice fel de asistență de care Minskul are nevoie pentru a preveni o lovitură de stat în republică, a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea publică din Belarus, difuzat joi.

Lavrov, despre proteste din Belarus și alegerile prezidențiale din 2020

Lavrov a declarat că protestele din Belarus fac parte dintr-o „campanie acerbă” a Occidentului în care „se manifestă agonia lumii unipolare”.

”Aș spune chiar, o campanie în care se manifestă agonia lumii unipolare. Și de aceea Occidentul a acționat atât de frenetic acum, în ultimii doi ani. Mai ales în perioada în care a fost lansată o operațiune militară specială în Ucraina”, a susținut Lavrov.

El a numit protestele față de frauda de la alegerile prezidențiale din Belarus din 2020 „un episod neplăcut”.

”Acel episod – neplăcut – a arătat clar că suntem adevărați aliați. Conducerea și oficialii ruși nu aveau nicio îndoială că ar trebui să ajutăm poporul și statul aliați din Belarus”, a adăugat el, făcând trimitere și la ”ajutorul” dar Kazahstanului la începutul acestui an, în contextul revoltelor populare de acolo.

Rusia, gata să împiedice o lovitură de stat în Belarus

Potrivit acestuia, în 2020, ”Rusia a oferit imediat sprijin politic și moral și a fost gata să ofere orice alt sprijin pentru a preveni o lovitură de stat”.

„Rusia a oferit imediat sprijin politic și moral și a fost pregătită să ofere orice alt tip de asistență pentru a preveni lovitura de stat”, a spus el.

La 9 august 2020, Belarus a organizat alegeri prezidențiale. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, alegerile au fost câștigate de Alexander Lukașenko. 

Imediat după anunțarea rezultatului, proteste în masă au cuprins Belarusul, care au dus inițial la ciocniri cu poliția. 

Occidentul nu a recunoscut rezultatele alegerilor prezidențiale. UE a introdus cinci pachete de sancțiuni împotriva unor oficiali belaruși și a mai multor companii. De altfel, președintele rus Vladimir Putin a fost primul care a recunoscut rezultatul alegerilor fraudate din Belarus.

Citește și: