Rusia nu vrea să extindă războiul și în Republica Moldova. Oficialii din Statele Unite dau asigurări
Rusia nu dă semne că își dorește să îşi extindă războiul în Republica Moldova, cel puțin nu în acest moment. Anunțul vine chiar de la ambasadorul SUA la Chişinău, Kent D. Logsdon, care citează diplomații americani.
Moldova nu trebuie să își facă probleme în legătură cu un posibil război. Ce spun diplomații americani
“Statele Unite nu văd dovezi că Rusia intenţionează să îşi extindă războiul în Republica Moldova în acest moment. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situaţia şi să împărtăşim informaţii cu partenerii noştri de aici”, a declarat Ambasada SUA în Republica Moldova, într-un mesaj postat pe contul de Facebook.
De altfel, ambasadorul Logsdon a confirmat aceste lucruri, în cadrul unei întâlniri cu cetăţeni ai SUA aflaţi în Republica Moldova. Cei mai mulți dintre ei erau oameni de afaceri.
Pe de altă parte, marți, SUA a dezvăluit că liderul de la Kremlin „se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar țintele lui trec dincolo de regiunea Donbasului, având ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă Transnistria, notează Ziarul de Gardă.
Deși toți se așteptau la mari declarații din partea lui Vladimir Putin, de ziua Victoriei, discursul acestuia a fost destul de ponderat. Acesta a aruncat doar săgeți scurte către Occident și NATO.
„În ciuda dezacordurilor în relațiile internaționale, Rusia a susținut întotdeauna crearea unui sistem de securitate egal și indivizibil, un sistem care este vital pentru întreaga comunitate internațională. În luna decembrie a anului trecut, am propus încheierea unui acord privind garanțiile de securitate. Rusia a făcut apel la Occident să intre într-un dialog onest, în căutarea unor soluții de compromis rezonabile, să țină cont de interesele celuilalt. Totul a fost în zadar”, a declarat președintele rus în discursul său.
Acesta i-a comparat pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial și în alte războaie cu cei implicați în așa-numita „operațiune specială”, începută la 24 februarie în Ucraina și a vorbit și despre „garanții de securitate” .
„Țările NATO nu au vrut să ne asculte, ceea ce înseamnă că, de fapt, aveau planuri complet diferite, iar noi am văzut acest lucru. În mod deschis, se făceau pregătiri pentru o altă operațiune punitivă în Donbas, invazia teritoriilor noastre istorice, inclusiv a Crimeei”, a declarat Vladimir Putin.