01 aug. 2022 | 21:44

Rusia intervine în scandalul Serbia-Kosovo: „Sprijinul nostru este absolut”. Pe cine amenință cu represalii

ULTIMA ORĂ
Rusia intervine în scandalul Serbia-Kosovo: „Sprijinul nostru este absolut”. Pe cine amenință cu represalii

Sunt tensiuni uriașe chiar lângă România. S-au tras mai multe focuri de arme și sirenele de război au răsunat în apropiere de țara noastră. Problemele dintre Kosovo și Serbia escaladează, motiv pentru care Moscova intervine. Pe cine amenință cu sancțiuni? Potrivit unui diplomat rus, guvernul de la Priștina îi provoacă pe sârbi la un scenariu militar.

Conflict între Serbia și Kosovo

Update 1 august, ora 21.41. Moscova sprijină Serbia în conflictul cu Kosovo, a declarat secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Susţinem poziţia paşnică şi constructivă a Belgradului în această situaţie”, a transmis omul lui Putin.

Știrea inițială: Conflictul dintre Serbia și Kosovo a pornit de la situația plăcuțelor de înmatriculare și a documentelor de călătorie. Autoritățile kosovare au spus, luni, 1 august, că au fost de acord să amâne punerea în aplicare a două regulamente privind plăcuțele de înmatriculare auto și documentele de călătorie pentru vizitatorii din Serbia, după consultări cu reprezentanții Statelor Unite și UE. Potrivit oficialilor, noile reglementări vor fi amânate cu 30 de zile după ce baricadele instalate la punctele de trecere a frontierei de către etnicii sârbi din Kosovo vor fi ridicate. Din cauza tensiunilor, ambasadorul Rusiei în Serbia a reacționat.

Rusia acuză Occidentul și UE

Aleksander Botsan-Kharchenko acuză liderii de la Priştina că îi provoacă pe sârbi la un scenariu militar, amintind că președintele Aleksandar Vučić a spus clar că nu va permite ca evenimentele din 2004 să se repete.

„Occidentul raportează, în mod deliberat, cu superficialitate și nu vrea să dezvăluie esența problemelor care au apărut din vina sa sau, mai ales, din vina Uniunii Europene, care, apropo, pe baza rezoluției Adunării Generale a Națiunilor Unite, ar trebui să îndeplinească rolul de mediator responsabil și onest, dar nu o face”, a spus diplomatul rus.

De partea cui este Moscova

Omul lui Putin a subliniat că statul autoproclamat Kosovo încearcă să-i provoace pe sârbi la un scenariu militar, dar președintele sârb a arătat că este dispus la negocieri.

„Vučić și-a exprimat punctul de vedere, și-a exprimat dorința de a negocia și de a se întâlni cu reprezentanții din Priștina pentru a rezolva situația. Aceasta este o parte. Cealaltă parte se reflectă în inteligența de care a dat dovadă, subliniind că el, în calitate de lider al Serbiei, nu va permite ca evenimentele din 2004 să se repete. Dacă va fi masacru, Serbia va răspunde în mod adecvat, se va apăra și va câștiga. Dar, în același timp, el s-a arătat a fi un susținător al negocierilor, fără a prefera o soluție militară”, a explicat Botsan-Kharchenko.

Kosovo a amânat implementarea noilor reguli de frontieră după ce poliția a închis, duminică, două puncte de trecere a frontierei cu Serbia din cauza tensiunilor în creștere. Forțele de ordine nu au mai permis accesul prin Bernjak și Jarinje, după ce demonstranții au tras în autorități și au blocat drumurile.