13 mart. 2022 | 17:19

„Rusia începe să discute constructiv”. Delegația ucraineană vorbește despre încheierea negocierilor de pace

ULTIMA ORĂ
„Rusia începe să discute constructiv”. Delegația ucraineană vorbește despre încheierea negocierilor de pace

Există noi șanse să vedem „fum alb” în urma negocierilor de pace dintre delegațiile ucraineană și rusă, pe care oficialii celor două state le poartă din primele zile ale războiului din Ucraina. Cel puțin asta susține unul dintre negociatorii din partea conducerii de la Kiev. Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a precizat că discuțiile cu Rusia au început să fie constructive, după 18 zile în care atacurile armatei lui Vladimir Putin au afectat dramatic mai multe regiuni din Ucraina.

Cum decurg negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia

Unul dintre reprezentanții negocierilor din partea ucraineană și totodată consilierul prezidențial al lui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a făcut declarații importante duminică, despre modul în care decurg negocierile cu tabăra rusă. În opinia sa, discuțiile recente cu Rusia înregistrează progrese notabile, care ar putea fi observate și în zilele următoare. Mai cu seamă că partea rusă a început să pună problema într-un mod mult mai constructiv.

„Nu vom ceda în principiu de pe nicio poziție. Rusia înțelege acum acest lucru. Rusia începe deja să discute în mod constructiv. Cred că vom obține unele rezultate literalmente în câteva zile”, a declarat oficialul într-un videoclip postat online.

De asemenea, un delegat rus a vorbit despre discuțiile purtate cu Ucraina și a menționat aceeași direcție a progreselor, precizând că cele două delegații ar putea să ajungă la o „poziție comună” în curând. Astfel, declarațiile celor două parți par a fi unele încurajatoare, în ciuda evenimentelor tragice din teren. Cu toate acestea, ele vin la o zi după ce Emmanuel Macron și cancelarul Olaf Scholz au purtat o discuție telefonică, sâmbătă, cu Vladimir Putin. Președintele Franței menționa că liderul de la Kremlin nu și-a arătat disponibilitatea de a încheia războiul, deși există o schimbare de ton în discursul lui Putin.

Cele două delegații poartă discuții prin videoconferință

După ce primele trei runde de negocieri nu au reușit să aibă rezultate notabile, membrii delegațiilor celor două state beligerante au decis să mute întâlnirile în mediul online. Astfel, delegația rusă și cea ucraineană s-au întâlnit prin videoconferință, potrivit declarațiilor făcute în urmă cu o zi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Acesta a transmis că Vladimir Medinski, consilier al preşedintelui Putin, este cel care conduce delegaţia rusă în discuţiile prin videoconferinţă cu Ucraina, ce se desfășoară de câteva zile. El a dezvăluit astfel că au existat mai multe întâlniri în acest format, deși acest fapt nu era cunoscut până în prezent.

În cele peste două săptămâni de la izbucnirea războiului din Ucraina, cele două părți nu au reușit să dacă pași importanți către pace. Primele discuții s-au desfășurat față în față, cu oficiali de rang mai mic, precum adjuncți și consilieri. Ulterior, lipsa de progrese a dus la decizia de a aduce la masa negocierilor la nivelul miniștrilor de Externe.

Care sunt principalele subiecte discutate la masa negocierilor

În cadrul discuțiilor dintre oficialii de Externe, ministrul ucrainean Dmitro Kuleba și-a arătat dezamăgirea pentru lipsa progreselor din urma negocierilor. Omologul său rus, Serghei Lavrov a completat această direcție, după ce reprezentantul Ucrainei a punctat că nu s-a ajuns la nicio înțelegere de încetare a focului și nici în legătură cu siguranța coridoarelor umanitare convenite anterior. Lavrov a precizat noi amenințări voalate la adresa statelor occidentale.

Pe de altă parte, discuții importante au avut drept subiect renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO. Ministrul de Externe ucrainean a afirmat că țara sa este dispusă să treacă peste această dorință în cazul în care membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, printre care se regăsește și Rusia, dar și statele vecine, oferă un „sistem de garanţii similar celui al NATO”. Reprezentanții ruși s-au arătat dispuși să poarte discuții în această direcție, precizând că doresc garanţii de securitate pentru Rusia şi pentru „statele europene”, potrivit declarației lui Serghei Lavrov.