Rusia face primele declarații despre cei doi americani capturați în Ucraina: „Trebuie să răspundă pentru crimele pe care le-au comis”

Rusia face primele declarații despre cei doi americani capturați în Ucraina: „Trebuie să răspundă pentru crimele pe care le-au comis”

Doi cetățeni americani care luptau alături de forțele ucrainene au fost luați prizonieri de ruși și ar fi reținuți în Donețk, anunță CNN, citând presa de stat rusă. Alexander John-Robert Drueke, 39 de ani, și Andy Tai Ngoc Huynh, 27 de ani, au fost intervievați, vineri, de postul rusesc RT într-un centru de detenție din estul Ucrainei. Se crede că sunt primii americani ținuți captivi de ruși. Despre situația celor doi bărbați a vorbit purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ce s-a aflat despre cei doi americani capturați de ruși în Ucraina

Cei doi luptători americani capturați în Ucraina i-au „pus în pericol” pe soldații ruși și trebuie „să răspundă pentru aceste crime”, a spus Dmitri Peskov, într-un interviu pentru postul american NBC News.

„Sunt mercenari și au fost implicați în activități ilegale pe teritoriul Ucrainei. Au tras cu arma și au bombardat soldații noștri. Le-au pus viețile în pericol”, a declarat omul lui Vladimir Putin.

Kremlinul a făcut primele declarații

Pentru prima oară, Kremlinul a făcut declarații despre cei doi americani prizonieri, Alexander Drueke și Andy Huynh, ambii veterani cu experiență militară.

„Trebuie să răspundă pentru crimele pe care le-au comis”, a mai afirmat Peskov. „Acestea (n.r. – crimele) trebuie investigate”, a completat oficialul rus.

Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin nu poate garanta că veteranii militari americani capturați în Ucraina nu vor primi pedeapsa capitală. „Depinde de anchetă”, a spus Dmitri Peskov, când a fost întrebat dacă Alexander Drueke și Andy Huynh „se vor confrunta cu aceeași soartă” ca doi cetățeni britanici și un marocan condamnați la moarte de Moscova.

Ar putea fi condamnați la moarte

Întrebat ce orori au comis cei doi cetățeni americani, Dmitri Peskov a recunoscut că delictele lor nu au fost stabilite încă, dar a precizat că lor nu li se aplică regulile Convenției de la Viena pentru prizonierii de război. Cât despre posibilitatea de a fi condamnați la moarte, aceasta a spus că „depinde de investigație”.

„Nu fac parte din armata Ucrainei, deci nu li aplică Convenția de la Geneva”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Alexander Drueke și Andy Tai Huynh, ambii din Alabama, au plecat, la începutul lunii iunie, într-o misiune periculoasă pe Frontul de Est din Ucraina. De atunci, nimeni nu mai știe nimic despre ei. Primul este veteran al Armatei SUA, iar Huynh a fost încadrat în US Navy.

În aprilie, Moscova l-a eliberat pe fostul marin american Trevor Reed într-un schimb de prizonieri. Atunci, președintele Joe Biden a comutat pedeapsa lui Konstantin Yaroshenko, un traficant rus de droguri care își ispășește pedeapsa în Connecticut.

Citește și: