24 mart. 2022 | 10:47

Rusia expulzează diplomați americani. Lista cu cei care au devenit persona-non grata în Moscova

ULTIMA ORĂ
Rusia expulzează diplomați americani. Lista cu cei care au devenit persona-non grata în Moscova

Rusia l-a convocat miercuri pe ambasadorul american John Sullivan și i-a înmânat o listă cu diplomații americani care au fost declarați persona non grata în Rusia.

Diplomați americani, expulzați din Rusia

„La 23 martie, un diplomat de rang înalt al misiunii diplomatice americane la Moscova, convocat la Ministerul de Externe, a primit o notă cu o listă de diplomați americani expulzați și declarați ‘persona non grata'”, a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Măsura este luată ca răspuns la expulzarea unor diplomați ruși din cadrul Misiunii Permanente a Rusiei la ONU din New York și a unui angajat rus al secretariatului ONU, a explicat ministerul.

„Partea americană a fost declarată ferm că orice acțiune ostilă a Statelor Unite împotriva Rusiei va primi un răspuns decisiv și adecvat”, a adăugat comunicatul.

Ulterior, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a confirmat chestiunea cu Agenția Anadolu.

„Acesta este cel mai recent pas nefolositor și neproductiv al Rusiei în relația noastră bilaterală. Cerem guvernului rus să pună capăt expulzărilor nejustificate de diplomați și personal american”, a declarat purtătorul de cuvânt sub rezerva anonimatului.

„Acum, mai mult ca oricând, este esențial ca țările noastre să dispună de personalul diplomatic necesar pentru a facilita comunicarea între guvernele noastre”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Anterior, 12 diplomați ruși au fost expulzați din SUA

La 28 februarie, misiunea SUA la ONU a anunțat expulzarea a 12 diplomați ruși, acuzându-i de „activități de spionaj”.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a calificat această măsură drept „ostilă” și a declarat că încalcă angajamentele pe care Washingtonul și le-a asumat în calitate de gazdă a sediului ONU din New York.

Pe 24 februarie, în ziua în care Rusia a început invazia în Ucraina, Statele Unite l-au expulzat pe cel de-al doilea diplomat al Rusiei la Washington, ca represalii la expulzarea de către Rusia a celui de-al doilea diplomat american la Moscova la începutul acestei luni, a declarat joi un înalt oficial al Departamentului de Stat.

Oficialul a declarat că Departamentul de Stat a informat miercuri ambasada rusă că îl expulzează pe ministrul consilier Serghei Trepelkov, care este în prezent numărul 2 la misiune, sub conducerea ambasadorului Anatoli Antonov. Rusia l-a expulzat pe adjunctul șefului misiunii SUA, Bart Gorman, de la Moscova la mijlocul lunii februarie.

Oficialul, care nu a fost autorizat să discute despre expulzare înainte de un anunț oficial și a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că măsura a fost luată „ca răspuns direct la expulzarea neprovocată de către Rusia a adjunctului nostru șef de misiune”.

În ciuda prăbușirii relațiilor din cauza situației actuale din Ucraina, oficialul a declarat că SUA consideră în continuare că este important să mențină contactele diplomatice „pentru a facilita comunicarea între guvernele noastre”. Dar, oficialul a spus că nu va permite ca acțiuni precum expulzarea lui Gorman „să rămână fără răspuns”.