Rusia continuă bombardamentele în Ucraina, în timp ce civilii se adăpostesc în buncăre. Secretarul general al NATO face apel pentru furnizarea de mai multe arme Kievului
Locuitorii din capitala ucraineană Kiev au fost îndemnați să se îndrepte spre adăposturile antiaeriene vineri dimineața, în timp ce sirenele au răsunat în tot orașul, la o zi după ce Rusia a efectuat unul dintre cele mai mari atacuri aeriene de când a început războiul în februarie.
La scurt timp după ora 2.00 dimineața, primăria orașului Kiev a emis o alertă pe canalul său din aplicația de mesagerie Telegram cu privire la sirenele de raid aerian și a cerut locuitorilor să se îndrepte spre adăposturi.
Olekskiy Kuleba, guvernatorul regiunii Kiev, a declarat pe Telegram că este în curs un „atac cu drone”.
Armata ucraineană a declarat că au fost lansate 16 drone Shahed de fabricație iraniană și că toate au fost distruse. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că 7 au fost îndreptate spre oraș și că o clădire administrativă a fost parțial distrusă.
Kievul spune că Iranul furnizează Moscovei drone pentru atacurile sale aeriene, dar Teheranul afirmă că ultima dată a trimis drone Rusiei înainte de începerea războiului.
Raportul de vineri dimineață al Statului Major General al forțelor armate ucrainene a declarat că Rusia a lansat 85 de atacuri cu rachete, 35 de atacuri aeriene și 63 de atacuri cu sisteme multiple de lansare de rachete în ultimele 24 de ore.
Acesta a precizat că forțele Moscovei au bombardat, de asemenea, 20 de așezări din jurul orașului bombardat Bakhmut din estul Ucrainei, unde au loc unele dintre cele mai aprige lupte, și peste 25 de așezări din regiunile Herson și Zaporojie.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că majoritatea regiunilor lovite de atacul aerian masiv de joi au suferit pene de curent.
Zonele în care pierderea energiei electrice a fost „deosebit de dificilă” au inclus capitala Kiev, Odesa și Herson în sud și regiunile din jur, precum și în jurul Lviv, în apropiere de granița de vest cu Polonia, a declarat Zelenski.
„Dar acest lucru nu este nimic în comparație cu ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă nu ar fi fost eroicii noștri artileriști antiaerieni și apărarea aeriană”, a spus Zelenski.
Valurile de lovituri aeriene rusești din ultimele luni care au vizat infrastructura energetică au lăsat milioane de oameni fără energie electrică și încălzire la temperaturi adesea scăzute.
Stoltenberg face apel pentru furnizarea de arme Ucrainei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la statele membre NATO să furnizeze mai multe arme Ucrainei, potrivit unui interviu publicat vineri.
„Fac apel la aliați să facă mai mult. Este în interesul tuturor intereselor noastre de securitate să ne asigurăm că Ucraina învinge și că președintele rus Vladimir Putin nu câștigă”, a declarat Stoltenberg pentru agenția germană de presă DPA.
Stoltenberg a declarat pentru DPA că sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai rapidă cale spre pace.
„Știm că majoritatea războaielor se încheie la masa negocierilor – probabil și acest război – dar știm că ceea ce poate obține Ucraina în aceste negocieri depinde în mod inextricabil de situația militară”, a spus el.
Statele Unite au anunțat săptămâna trecută un ajutor militar suplimentar de aproape 2 miliarde de dolari, inclusiv sistemul de apărare aeriană Patriot, care oferă protecție împotriva avioanelor, rachetelor de croazieră și balistice.
Marea Britanie a declarat vineri că a oferit Ucrainei peste 1.000 de detectoare de metale și 100 de kituri pentru dezactivarea bombelor și pentru a ajuta la curățarea câmpurilor minate.
„Utilizarea de către Rusia a minelor terestre și țintirea infrastructurii civile subliniază cruzimea șocantă a invaziei lui Putin”, a declarat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace.
„Acest ultim pachet de sprijin din partea Marii Britanii va ajuta Ucraina să curețe în siguranță terenurile și clădirile, pe măsură ce își revendică teritoriul de drept.”
Detectoarele de metale, fabricate de firma germană Vallon, pot ajuta trupele să elibereze rute sigure pe drumuri și poteci, ajutând la îndepărtarea pericolelor explozive, a declarat ministrul apărării, în timp ce kiturile pot dezamorsa fitilul de la bombe neexplodate.
Wallace a declarat joi că Marea Britanie va aloca Ucrainei un ajutor militar de 2,77 miliarde de dolari în 2023, egalând suma pe care a oferit-o în acest an.