20 dec. 2022 | 11:15

Scurgeri de informații despre invazia lui Putin. Ce ordin au primit soldații ruși în dimineața de 24 februarie

ULTIMA ORĂ
Scurgeri de informații despre invazia lui Putin. Ce ordin au primit soldații ruși în dimineața de 24 februarie

Preşedintele rus Vladimir Putin a amânat de trei ori invadarea Ucrainei, care a avut loc la 24 februarie, a dezvăluit Vadim Skibiţki, membru al serviciilor secrete militare ucrainene. Înainte de război, liderul de la Kremlin s-a consultat pe îndelete cu şeful Statului Major, Valeri Gerasimov, şi cu ministrul Apărării, Serghei Şoigu. În urma acestor discuții, „a amânat ofensiva de trei ori”, cel mai recent la mijlocul lunii februarie, a relatat oficialul militar.

Dezvăluiri despre războiul din Ucraina

La acea vreme, serviciile ruse ale FSB „au fost cele care l-au împins pe Gerasimov să invadeze. Ruşii erau siguri că au făcut suficiente pregătiri, pentru că au investit resurse enorme în ei”. Totuși, Statul Major rus, a subliniat Vadim Skibiţki, a apreciat greşit evaluările sale, atât de mult încât forţele armate ruse au primit provizii de alimente, muniţie şi benzină pentru „doar trei zile”.

Armata rusă a primit ordin să fie la periferia Kievului, la 13 ore după declanșarea invaziei

O altă informație apărută în presă este că armata rusă a primit ordin să se afle la periferia Kievului, la 13 ore după lansarea operațiunii militare speciale în Ucraina, potrivit unei anchete The New York Times (NYT), citată de Sky News. Scurgerea de informații despre planul lui Vladimir Putin de a cuceri capitala arată cât de încrezător era în soldații săi.

Raportul obținut de NYT arată că trupele aeropurtate ruse, care au pătruns în nordul Ucrainei din Belarus, au fost instruite să pornească la ora 01:33 dimineața și să se afle, 13 ore mai târziu, la marginea Kievului. O unitate a Regimentului 26 de tancuri trebuia să treacă granița și să lupte până la un punct peste fluviul Nipru, la 400 de kilometri distanță, în 24 de ore. Dar planul Kremlinului de a cuceri capitala Ucrainei în februarie a eșuat și, după 10 luni de război, Kievul este încă controlat de forțele ucrainene.

Soldații lui Putin s-au dus la luptă cu instrucțiuni de pe Wikipedia

The New York Times menționează că documentul de invazie ordona, de asemenea, ca trupele să „sprinteze” sute de kilometri prin Ucraina, din mai multe direcții. Investigația americanilor mai spune că soldații ruși au intrat în luptă cu instrucțiuni de pe Wikipedia, unii dintre ei neavând habar despre cum se folosesc armele.

Din februarie, rușii au suferit o serie de eșecuri pe câmpul de luptă, înfrângerile ducând la retrageri din jurul Kievului, Harkovului și, cel mai recent, din orașul Herson, ceea ce l-a determinat pe Vladimir Putin să cheme rezerviștii. Totuși, oficialii ucraineni se tem că președintele Rusiei ar putea plănui o ofensivă majoră asupra metropolei Kiev.