28 iun. 2022 | 14:32

Rusia anunță sancţiuni împotriva familiei lui Joe Biden. Soţia şi fiica preşedintelui SUA, pe lista neagră a Kremlinului

ULTIMA ORĂ
Rusia anunță sancţiuni împotriva familiei lui Joe Biden. Soţia şi fiica preşedintelui SUA, pe lista neagră a Kremlinului

Oficialii de la Moscova anunță, marți, că au interzis accesul pe teritoriul Rusiei a încă 25 de americani, printre care Jill și Ashley Biden, soția și fiica președintelui SUA, Joe Biden, ca răspuns la sancțiunile adoptate de Statele Unite împotriva Kremlinului. Federația Rusă a adăugat familia liderului de la Casa Albă pe „lista cu interdicții”, alături de o serie de alte personalități.

Rusia impune sancțiuni asupra soției și fiicei lui Joe Biden

Nevasta și fiica președintelui american Joe Biden sunt cele mai recente personalități proeminente din SUA incluse pe „lista neagră” de Rusia, drept răspuns pentru sancțiunile impuse de Washington asupra Moscovei. În capul listei se află Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, și fata cuplului, Ashley (41 de ani).

De la invazia Ucrainei (24 februarie), Kremlinul s-a confruntat cu măsuri dure din partea SUA, care includ sancțiuni asupra cercului apropiat al lui Putin și izolarea țării de sistemul financiar internațional.

Ce alte nume apar în „lista neagră”

Rusia a adăugat-o pe soția președintelui Joe Biden, Jill, precum și pe fiica lor, Ashley, pe lista de sancțiuni, în semn de răzbunare pentru mișcările Washington-ului împotriva Moscovei, pe fondul războiului din Ucraina. Ministerul rus de Externe a declarat, marți, că alți 23 de academicieni și oficiali americani, inclusiv liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, și senatorii Charles Grassley, Kirsten Gillebrand, Susan Collins, Ben Sass și Martin Heinrich, sunt, de asemenea, vizați.

„Ca răspuns la sancțiunile în continuă expansiune ale SUA împotriva personalităților politice și publice ruse, 25 de cetățeni americani sunt incluși în „lista cu interdicții” din cauza unei narațiuni rusofobe, printre care și membrii familiei președintelui Joe Biden”, a transmis MAE rus.

Cum justifică Moscova măsurile

Acestor persoane de pe listă li se interzice intrarea pe teritoriul Rusiei. Potrivit oficialilor lui Vladimir Putin, măsura a fost luată „ca răspuns la sancțiunile tot mai extinse ale SUA împotriva personalităților politice și publice din Rusia”.

SUA au condus eforturile internaționale de a impune sancțiuni ample Rusiei, în urma invaziei sale asupra Ucrainei, lansată la 24 februarie. Washingtonul și Uniunea Europeană au decis măsuri punitive împotriva unor persoane cheie, cum ar fi președintele rus Vladimir Putin, fiicele sale, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și membri ai familiei sale, dar și mai mulți oligarhi legați de liderul rus.

De asemenea, Occidentul și blocul comunitar au implementat pedepse economice paralizante pentru Rusia, de pildă, înghețarea activelor și implementarea unui embargo parțial asupra importurilor de petrol rusești.