15 sept. 2022 | 15:26

Rusia amenință SUA cu o confruntare militară directă. Washington, avertizat să nu mai furnizeze rachete Kievului

ULTIMA ORĂ
Rusia amenință SUA cu o confruntare militară directă. Washington, avertizat să nu mai furnizeze rachete Kievului

Ambasadorul rus în Statele Unite ale Americii (SUA), Anatoli Antonov, a avertizat că furnizarea de rachete americane cu rază de acțiune de 300 km către Kiev ar însemna că SUA se vor angaja într-o confruntare militară directă cu Rusia.

Rusia amenință direct SUA

Antonov a adăugat, potrivit rețelei Russia Today, că, dacă Kievul ar obține astfel de arme de la Statele Unite, orașele rusești importante, infrastructura industrială și sectorul transporturilor din Rusia ar fi direct amenințate.

El a subliniat că „un astfel de scenariu ar însemna o implicare directă a Statelor Unite într-o confruntare militară cu Rusia” și că forțele ucrainene încalcă în mod constant normele dreptului umanitar chiar și pe teritoriul pe care Kievul îl consideră parte a Ucrainei.

SUA vor fi antrenate într-un conflict militar cu Moscova dacă Ucraina va primi rachete cu rază lungă de acțiune și acestea vor lovi teritoriul rusesc, a avertizat miercuri ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, în dialog cu agenția Sputnik.

Deosebit de îngrijorător este faptul că, de mai multe luni, Ucraina a solicitat furnizarea de rachete tactice ATACAMS, concepute pentru a lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri.

Ambasadorul a mai spus că Rusia este „foarte îngrijorată” de „bravada deschisă a administrației americane”, inclusiv a generalilor săi, care susțin că eventualele câștiguri în luptă ale Ucrainei se datorează rolului direct al Pentagonului în planificarea strategiei militare ucrainene.

Războiul din Ucraina, în plină desfășurare

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat lansarea unei operațiuni militare speciale în Ucraina la 24 februarie, susținând că republicile populare Donețk și Lugansk, recunoscute anterior de Moscova ca state suverane, au nevoie de ajutor în fața genocidului comis de Kiev.

Unul dintre obiectivele fundamentale ale operațiunii este ceea ce Putin a definit ca fiind demilitarizarea și denazificarea Ucrainei. În discursul său, președintele a dat asigurări că Rusia nu va ocupa teritorii ucrainene.

La sfârșitul lunii martie a anului trecut, Ministerul rus al Apărării a anunțat că a redus capacitatea de război a Ucrainei în prima fază a operațiunii și că se va concentra de acum înainte pe lupta pentru Donbas.

În cursul operațiunii, trupele rusești au reușit să își extindă controlul asupra întregii provincii Herson, precum și asupra coastei Mării Azov din provincia ucraineană Zaporojie.

În aceste teritorii au fost înființate autorități care au anunțat intenția de a organiza voturi în vederea integrării lor în Rusia, au început să difuzeze programe de radio și televiziune rusești și să restabilească legături comerciale cu Crimeea, care s-a desprins de Ucraina și s-a alăturat Rusiei în martie. din 2014.