12 mart. 2022 | 14:08

Rusia a impus Ucrainei șase condiții pentru stoparea războiului. Ce a cerut Vladimir Putin guvernului de la Kiev

ULTIMA ORĂ
Rusia a impus Ucrainei șase condiții pentru stoparea războiului. Ce a cerut Vladimir Putin guvernului de la Kiev

Încă de la debutul conflictului armat din Ucraina, întreaga lume a luat în calcul o serie de scenarii care să ducă la încheierea războiului. Iar acest fapt se datorează declarațiilor vagi ale lui Vladimir Putin, care anunța pe 24 februarie, la debutul atacurilor, o „operațiune militară specială”, prin care se dorește „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei. Totuși, liderul de la Kremlin ar lua în calcul stoparea războiului, însă el a înaintat șase condiții către guvernul Ucrainei, prin care ar ordona oprirea atacurilor.

Care sunt cele șase condiții ale lui Vladimir Putin pentru oprirea războiului din Ucraina

Președintele rus, Vladimir Putin, ar fi invocat mai multe pretenții, prin care condiționează încetarea focurilor de pe teritoriul ucrainean. Liderul de la Kremlin ar avea, conform unei publicații ucrainene care citează surse diplomatice de la Kiev, șase condiții pentru stoparea conflictului din Ucraina. Printre aceste cerințe se regăsește și recunoașterea, de către statul condus de Zelenski, a independenței republicilor Donețk și Lugansk. De asemenea, oficializarea limbii ruse, ca a doua limbă în stat, este și ea trecută pe lista solicitărilor de la Kremlin.

Publicația ucraineană zn.ua a transmis, din surse diplomatice de la Kiev, că Vladimir Putin ar fi stabilit șase condiții pentru care războiul din Ucraina să înceteze. „Operațiunea militară specială” a președintelui rus ar putea să fie încheiată dacă este, în esență, modificată Constituția Ucrainei. De asemenea, legătura dintre țara condusă de Volodimir Zelenski și NATO ar trebui să fie un subiect închis.

Cele șase cerințe ale lui Vladimir Putin pentru încetarea conflictului armat

1. Oprirea procesului de aderare la NATO. Statut neutru al Ucrainei. Rusia este gata să devină unul dintre garanți.
2. Rusa să devină a doua limbă de stat. Abolirea tuturor legilor care o încalcă.
3. Recunoașterea Crimeei ca parte a Federației Ruse de către Kiev.
4. Recunoașterea de către Ucraina a independenței republicilor Donețk și Lugansk în limitele administrative ale regiunilor (inclusiv teritoriile controlate în prezent de Ucraina).
5. „Denazificare”. Interzicerea activităților partidelor ultra-naționaliste, naziste și neonaziste și organizațiilor publice, abolirea legilor existente privind glorificarea naziștilor și neonaziştilor.
6. „Demilitarizarea Ucrainei”. Renunțarea completă la arme ofensive, aici ar putea fi incluse orice tip de arme.

Volodimir Zelenski: „Războiul trebuie să se termine”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se află pe baricade și transmite zilnic mesaje din inima războiului cu Rusia. În una dintre intervențiile sale recente, liderul de la Kiev a apreciat susținerea primită din partea SUA și altor state UE, dar și a Marii Britanii, care au stabilit restricții aspre pentru Rusia în contextul conflictului. De asemenea, foarte mulți cetățeni ruși au ieșit în stradă să protesteze față de acțiunile lui Putin. În plus, Zelenski a precizat că este nevoie de negocieri pentru încheierea războiului.

„Le sunt recunoscător ruşilor care susţin Ucraina şi ies în stradă în fiecare zi şi luptă pentru noi şi pentru ei înşişi. Ei luptă pentru pace. Războiul trebuie să se termine. Este necesar să ne aşezăm la masa negocierilor, dar pentru discuţii oneste şi de fond şi în interesul oamenilor, nu pentru o veche ambiţie criminală. Lumea nu crede în viitorul Rusiei, nu vorbeşte despre asta. Nu există un singur cuvânt, nicio singură perspectivă. Ei vorbesc despre noi, ne ajută. Sunt gata să ne ajute cu reconstrucţia după război. Pentru că toată lumea a văzut că, pentru oamenii care se apără atât de eroic, va veni ‘după război’, a precizat Zelenski, într-un mesaj postat pe internet.

Vladimir Putin, determinat să meargă până la capăt

De cealaltă parte, Vladimir Putin este extrem de hotărât să își ducă planul la final. După o conversație purtată de Moscova cu premierul israelian Naftali Bennett, presa din regiune a precizat că acesta nu și-a putut îndeplini rolul de mediator. Negocierile reale, spun jurnaliștii israelieni, sunt purtate de Ucraina și Rusia, cele două state aflate în conflict.

„Nimeni nu va pune presiune pe ucraineni. Decizia îi aparține lui Zelenski. Un lucru este însă sigur: Putin este determinat, iar complicaţiile din ce în ce mai mari apărute după invazie nu îl vor opri. Dimpotrivă, nu poate da înapoi, deci, cu cât războiul devine mai dificil şi sunt mai multe victime, cu atât va fi presat să arate realizări reale”, dezvăluie publicația Jerusalem Post.

Deocamdată, niciuna dintre cele două părți, ucraineană și rusă, nu au ajuns la un punct comun, iar războiul de pe teritoriul Ucrainei continuă și se intensifică pe zi ce trece, ducând la pierderea mai multor vieți omenești, precum și distrugerea unor regiuni importante.