Rusia a eliberat total zonele rezidenţiale din Sivierodoneţk. Anunțul făcut de Serghei Șoigu

Rusia a eliberat total zonele rezidenţiale din Sivierodoneţk. Anunțul făcut de Serghei Șoigu

Forțele rusești au „eliberat în totalitate” cartiere rezidențiale din estul Ucrainei, la Severodonetsk, și avansează în orașul Popasna, a declarat marți ministrul apărării, Serghei Șoigu, în timp ce Moscova își reorientează eforturile pentru a cuceri întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei.

Severodonețk, ocupat de ruși

„Zonele rezidențiale din orașul Severodonețk au fost eliberate în totalitate”, a declarat Șoigu în cadrul unei reuniuni a Ministerului Apărării, în cadrul unor remarci televizate. Armata rusă căuta în continuare să stabilească controlul asupra „zonei industriale a orașului și a celor mai apropiate așezări”, a adăugat el.

Șoigu a mai spus că Rusia a deschis traficul rutier dinspre Rusia continentală către Crimeea anexată prin teritoriile capturate în sud-estul Ucrainei.

El a adăugat că forțele rusești au capturat 6.489 de soldați ucraineni.

Forțele ucrainene care încă rezistă în orașul Severodonetsk din estul țării sunt depășite numeric de forțele rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Lisichansk și Severodonețk, orașe moarte

Ambele părți au luptat luni de zile pentru oraș în lupte stradă , în timp ce ploua cu obuze de artilerie.

Intensitatea luptelor din acest oraș și din Lisichansk aflat în apropiere, le-a transformat pe amândouă în „orașe moarte”, a declarat Zelenski.

Dacă vor fi capturate, cele două obiective strategice ar livra forțelor ruse întreaga regiune Lugansk din estul Ucrainei.

De la retragerea forțelor sale din regiunea Kiev în martie, Rusia și-a reorientat eforturile militare către estul Ucrainei, în Donbas, făcând progrese lente acolo în ultimele săptămâni.

În ciuda superiorității numerice a rușilor,  Zelenski a declarat că apărătorii ucraineni rezistă și au „toate șansele” de a riposta.

Loviturile de artilerie s-au intensificat, de asemenea, asupra orașului vecin Lisichansk  pe care Zelenski a declarat că l-a vizitat duminică în cadrul unui turneu pe linia frontului din est.

Un locuitor în vârstă din oraș, Oleksandr Lyakhovets, a declarat că o rachetă rusească i-a lovit apartamentul la scurt timp după aceea, înghițindu-l în flăcări.

„Ei trag aici la nesfârșit… Este un spectacol de groază”, a declarat bărbatul în vârstă de 67 de ani pentru agenția de presă AFP.

 

Citește și: