14 sept. 2022 | 17:46

Românul “vinovat” de Roșia Montană: cercetătorul de nivel mondial care „a văzut” aurul înaintea canadienilor

ACTUALITATE
Românul “vinovat” de Roșia Montană: cercetătorul de nivel mondial care „a văzut” aurul înaintea canadienilor

Foarte puțini români știu că Alexandru Mihu este românul care se face „vinovat” de descoperirea impresionantă de la Roșia Montană. Află întreaga poveste a minelor de aur și cum a reușit cercetătorul să găsească aurul în acest loc controversat.

Minele de aur de la Roșia Montană ar fi putut fi deschise încă de acum aproximativ patru decenii. La acea vreme însă, relațiile externe ale României erau tot mai dificile, iar ceea ce trebuia să fie o prioritate consta în analiza care ar fi arătat existența aurului în zonă.

Cercetătorul a fost cel care a descoperit aurul și a determinat cantitatea acestuia, însă meritele nu i-au fost rescunoscute. Minele de la Baia Mare, Bihor și Roșia Montană au fost redeschise pentru a se determina ce cantitate de metal prețios se află acolo.

De asemenea, au fost descoperite și radiațiile albe care, potrivit fizicianului, acestea se întorc. Un experiment denumit Alpha Magnetic Spectometer care este realizat în colaborare cu mai multe laboratoare, este desfășurat pentru a studia compoziția radiației cosmice.

Românul este unul dintre cei care au descoperit particulele elementare, fiind singurul compatriot care a venit cu rezultate importante din cercetările sale. El a făcut parte din colectivele multidisciplinare de la Dubna și CERN, iar lucrările sale științifice se apropie de cifra 500, fiind unul cel mai citat om de știință român, dacă îl excludem pe George Emil Palade care a fost laureat al Premiului Nobel.

Alexandru Mihu s-a născut în Iași, provenind dintr-o familie de fizicieni care predau la Universitatea „Al.I.Cuza” din același oraș. Acesta a urmat studiile Facultății de electromecanică, iar apoi a finalizat cu succes cursurile Facultății de Fizică.

Românul care a descoperit aurul de la Roșia Montană nu a primit Premiul Nobel

După ce își susține teza de doctorat în anul 1957, Alexandru Mihu devine asistent al Facultății de Fizică din Iași. Prof. Horia Hulubei este cel care îl îndeamnă să meargă pentru a lucra la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare de la Dubna, Rusia, acolo unde primește funcția de cercetător principal.

Lucrările sale științifice sunt menționate în Essential Science Indicator. Numai de-a lungul a zece ani de activitate, cercetătorul român a publicat peste 200 de lucrări care au fost citate de 2.385 de ori. Alexandru Mihu devine specialist în cercetarea particulelor elementare, ajungând să discute cu fizicianul de origine poloneză, Leopold Infeld, care totodată a fost și colaborator al lui Einstein.

românul roșia montană

Alexandru Mihu a fost cel care a descoperit aurul de la Rosia Montana si care a publicat sute de lucrari stiintifice

Fizicanul se dedică cercetării fizicii nucleare, iar în anul 1957, acesta își dedică timpul studiului fisiunii nucleelor grele, scoțând în evidență pentru prima dată fisiunea Th-232. Trei ani mai târziu, el descoperă o nouă particulă elementară și anume hiperonul anti-sigma-minus.

Primii doi antibarioni au fost descoperiți de către Segre, Chamberlain și Alvarez care primesc Premiul Nobel pentru descoperirea lor. Cel de-al treilea antibarion ajunge să fie descoperit de grupul din care făcea parte și Alexandru Mihu, însă recompensa acestuia întârzie să apară.

În tot acest timp cât a făcut parte din grupul de cercetare de la Dubna, au mai fost studiate producerea particulei anti-lamba de pioni și nu numai, publicând peste 40 de lucrări care au apărut în publicațiile de specialitate atât din Rusia, cât și din întreaga lume.