Românii vor plăti de la anul și 15.000 de lei la factura de curent electric. Anunțul sumbru pe care îl înaintează specialiștii
Factura la curent electric e pe cale să devină un adevărat coșmar pentru unii români, de anul viitor. Astfel, factura la curent în luna februarie a anului viitor va costa, în unele zone ale țării, cât salariul minim net pe un an.
Concret, peste 15.000 de lei vei plăti, probabil, pentru curentul electric. Aceasta se va întâmpla în orașele în care sistemele de termoficare sunt deja în colaps, iar oamenii vor fi nevoiți să folosească doar energia electrică atât pentru a se încălzi, cât și pentru încălzirea apei menajere. Mai mult decât atât, conform lui Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor Habitat, locatarii blocurilor fără termoficare pot ajunge la o regularizare, în februarie anul viitor, care să însumeze tot 12 salarii minime nete pe economie.
Factura la curent electric, un coșmar pentru români
Mereuță a spus la Prima TV că ,,această situație este foarte plauzibilă mai ales în situația în care te ia valul, în ideea în care ai sistem centralizat și nu ai căldură în casă, te hotărăști să mai pui un calorifer în pripă și nu monitorizezi ce consumi în fiecare zi. Ei trimit facturile la trei-șase luni, ar putea fi mai tragic în luna mai. Iar dacă se mai schimbă de trei ori modul de calcul, dacă primești la șase luni o regularizare, 12 salarii minime sunt plauzibile“.
,,Încălzirea electrică nu este pentru oricine. Este comodă, dar este extrem de scumpă. Încălzirea pe gaz a devenit și ea prohibitivă“, adaugă Mereuță.
Președintele Ligii Asociațiilor Habitat a mai spus că ,,cel mai simplu pentru fiecare dintre consumatori este să înțeleagă că va plăti de două ori și jumate mai mult numai și numai din creșterea prețului gigacaloriei. Această diferență poate să ducă de la 17 lei metrul cub de apă caldă, cum era pe vremuri, dar metrul cub de apă caldă nu are preț, el include mai multe componente și diferă. Poate să difere de la un punct termic la altul, de la un bloc, la altul. Dar de la 17 lei să nu fie surpriză să ajungă la 50 de lei sau chiar mai mult”.
Facturile uriașe ale energia electrică, din ultima perioadă, au dat naștere unui nou comportament în rândul românilor: schimbatul furnizorului, în speranța scăderii costurilor. Iarna se aproapie de noi cu pași repezi iar asta înseamnă, în mod evident, că facturile la energie vor fi din ce în ce mai mari. Astfel, utilizatorii fac slalom printre companii cu scopul de a găsi cel mai mic preț de pe piață. Aici afli unde găsești cel mai ieftin curent în România.