16 mai 2022 | 16:21

Românii și-au schimbat gusturile. Unde își fac acum concediile și ce diferă față de alți ani

ACTUALITATE
Românii și-au schimbat gusturile. Unde își fac acum concediile și ce diferă față de alți ani

Ultimii ani, marcați de criza sanitară globală, au adus schimbări importante în comportamentul de consum al românilor, inclusiv în privința vacanțelor. Astfel, ierarhia celor mai accesate destinații din țară s-a schimbat semnificativ.

Odată cu declanșarea crizei pandemice și apariția restricțiilor de circulație, majoritatea românilor care au plecat în vacanță au ales o destinație din circuitul turistic local, pentru a nu se expune riscului de a se îmbolnăvi într-o țară străină și de a suporta acolo diverse măsuri cum ar fi carantina pe o perioadă îndelungată. Conform cifrelor oficiale, publicate de Prima tv, se pare că, pe fondul pandemiei, turismul intern a beneficiat de prezența a numeroși români care în mod normal ar fi plecat peste hotare. Este vorba despre un plus cu 20% al turiștilor care au vizitat țara.

Ei bine, acestea fiind spuse, românii noștri și-au reorganizat preferințele și au început să redescopere România. Doar că aici apare elementul surpriză. Pe harta destinațiilor care au fost foarte accesate au intervenit schimbări care arată că pandemia i-a schimbat pe mulți dintre noi.

Ce preferă acum turistul român, când vine vorba despre călătorii în țară

Constanța și Brașovul au fost cele mai vizitate destinații turistice din interiorul țării, anul trecut. Numai Constanța, de exemplu, a fost gazdă pentru nu mai puțin de 1,2 milioane de turiști.

Bihorul și Sibiul au înregistrat, de asemenea, evoluții impresionante privind numărul de turiști dintr-un an.

Aspectul care i-a surprins cel mai mult pe hotelieri a fost acela că, deși de obicei Capitala era în top, acum ocupă de-abia poziția a opta în clasament.

Anul acesta, hotelierii ar putea să înregistreze din nou cifre promițătoare ale afacerii lor, după ce autoritățile au anunțat că vor fi oferite din nou vouchere de vacanță, un important stimulent pentru turismul local.

Conform declarațiilor ministrului Turismului, tichetele de vacanță ar trebui să ajungă la bugetari până pe 1 iunie.

Tichetul de vacanță valorează 1.450 de lei, însă trebuie precizat că poate fi oferit și angajaților de la privat, dacă patronii doresc, doar că în acel caz valoarea poate fi majorată, conform posibilităților financiare ale respectivei organizații, dacă se dorește acest lucru, desigur.