Românii, „sărăciile” Uniunii Europene: raportul care-ți arată cât de amărâți suntem toți, în fața unui neamț sau a unui francez
Știm cu toții faptul că traiul în România nu e tocmai ușor din perspectivă economică și n-ai nevoie de studii de specialitate pentru a-ți da seama că puterea noastră de cumpărare este mult mai redusă decât a unui occidental.
Acum o confirmă și analizele! Potrivit datelor GfK Purchasing Power Europe 2022, România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor pentru anul în curs. Dacă cifra aceasta ți se pare mare, află că suntem cu 51% sub media europeană.
Înainte de a vedea care este puterea de cumpărare în Occident sau în țări mai sărace decât noi, să dezbatem puțin ceea ce se întâmplă pe plan intern, din acest punct de vedere. Astfel, conform studiului anterior citat, cea mai mare putere de cumpărare pe cap de locuitor în 2022 o înregistrează locuitorii Capitalei. În București, vorbim despre o putere medie de cumpărare de 15.482 euro.
Referindu-ne la situația din restul țării, aflăm că locuitorii Capitalei au puterea de cumpărare cu peste 93% mai mare decât media națională și de 3,6 ori mai mare decât locuitorii județului Vaslui, județ unde se regăsește cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce privește cheltuielile și economisirea. Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media națională.
Suntem săraci, aproape la fel de nevoiași ca ucrainenii sau moldovenii
„Puterea de cumpărare a înregistrat deja o creștere moderată anul trecut și se preconizează că va crește din nou în acest an cu aproape 6% în medie în Europa. Totuși, această creștere a puterii de cumpărare va compensa doar parțial creșterea bruscă a inflației rezultată din pandemie și războiul din Ucraina, care a atins valori cu două cifre în multe țări europene.
Împreună cu teamă de creșterea prețurilor la energie și incertitudinea cu privire la evoluțiile economice viitoare, oamenii sunt mai predispuși să pună bani deoparte pe cât posibil și să amâne orice plan pentru achiziții mai mari”, a declarat Filip Vojtech, expert în domeniul soluțiilor de Geomarketing GfK.
Ei bine, studiul arată și ceea ce se întâmplă cu puterea de cumpărare la nivel european.
În primul rând, trebuie precizat că România nu are cea mai mică forță financiară din această perspectivă. Mai rău decât noi stau state precum Moldova, Ucraina, dar și Kosovo. În schimb, alta este situația în țările bogate. În Liechtenstein, Elvetia si Luxemburg, de exemplu, avem cea mai mare putere de cumpărare pe cap de locuitor!