Românii sărăcesc pe zi ce trece: prețurile sunt tot mai mari, pentru niște salarii atât de mici
Cele mai recente analize economice realizate în țara noastră, prin comparație cu alte state europene, indică faptul că ne confruntăm cu o creștere explozivă a prețurilor, în timp ce avem aproape cele mai mici salarii din blocul comunitar.
Românii, în aproape toate domeniile de activitate, cu doar câteva mici excepții, au aproape cel mai redus nivel salarial din rândul statelor membre ale Uniunii Europene. Doar bulgarii stau mai rău decât noi la acest capitol, după cum indică datele Eurostat. Totuși, trebuie menționat faptul că sondajele recent efectuate în rândul companiilor private din țara noastră indică o intenție clară din partea managerilor de a majora salariile anul acesta. Sunt așteptate creșteri de aproximativ 8 puncte procentuale, dar rămâne de văzut dacă ele se vor materializa în perioada următoare.
Până atunci, angajații încadrați pe piața muncii cu salariul minim pe economie se bucură, de la 1 ianuarie 2022, de o creștere a venitului minim net, la 1.550 de lei, primind, practic, cu aproximativ 130 de lei mai mulți bani decât în luna decembrie a anului trecut.
În aceste condiții, nici evoluția inflației nu ne ajută prea mult. Din contră. Pe lângă faptul că suntem slab plătiți pentru munca noastră, cu precădere în mediul privat, prețurile cresc într-un ritm alert în ultima perioadă.
România este printre statele UE cu o inflație explozivă
Datele oficiale furnizate de Eurostat arată că țara noastră s-a situat pe locul 6 între statele membre UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor consemnată în anul precedent.
Practic, la noi este vorba despre un nivel de 6,7%. În alte state din fostul bloc sovietic, cifrele arată astfel: Estonia (12%), Lituania (10,7%), Polonia (8%), Letonia (7,9%) și Ungaria (7,4%).
În schimb, analiștii europeni noteză faptul că valorile cele mai reduse ale inflației anuale au fost înregistrate în Malta (2,6%), Portugalia (2,8%), Finlanda (3,2%), Danemarca și Franța (ambele cu 3,4%). Prețurile au crescut față de luna anterioară în 21 din cele 27 de state membre. Scăderile fiind consemnate în Danemarca (-0,6%), Cipru (-0,3%) și Finlanda (-0,1%) iar păstrarea nivelului în Belgia, Portugalia și Malta.