Românii plecați la muncă-n străinătate riscă să vină acasă mai săraci: țara bogată care e cu un picior în groapă

Românii plecați la muncă-n străinătate riscă să vină acasă mai săraci: țara bogată care e cu un picior în groapă

Știm cu toții că Germania este una dintre cele mai râvnite destinații pentru muncitorii români, de la cei necalificați, la cei înalt calificați. Doar că economia țării pare să șchiopăteze.

Germania are cea mai puternică economie din Europa, iar oamenii care merg aici să muncească beneficiază în mod real de șansa de a-și construi un viitor mai bun. Salariile sunt generoase, deși nivelul de trai nu e tocmai ieftin, dar reușești, cu seriozitate și perseverență să evoluezi.

Tocmai de aceea, sute de mii de români au luat calea Germaniei și au mers acolo în căutarea unei vieți mai bune.

Doar că acest vis s-ar putea nărui în viitorul apropiat. Nemții nu traversează deloc o perioadă prosperă din punct de vedere financiar. Economia Germaniei are șanse să intre în recesiune. Recesiunea presupune nu doar scădere economică, ci și șomaj.

Însuși președintele Băncii Federale Germane (Bundesbank), o prezență nu foarte obișnuită cu lumina reflectoarelor, a ieșit public și a vorbit despre scenariul intrării Germaniei în recesiune.

El spune că nu poate exclude scenariul recesiunii, nici pe cel al încetinirii economice și cel mai grav lucru este că prețurile sunt așteptate să crească în continuare în toată zona euro. Prin urmare, poverile financiare de pe umerii gospodăriilor vor continua să crească, muncitorii se vor confrunta cu un cost de trai din ce în ce mai piperat, crede șeful Băncii Federale Germane.

În curând va fi jale. Prețurile de acum sunt o „joacă de copii”

Conform lui, cea mai dificilă perioadă ar urma să fie în decembrie. Atunci vom atinge un vârf al inflației. Practic, ultima lună din an va aduce și cele mai mari prețuri de până acum!

„Cu toate acestea, concluzia este că prețurile stabile sunt în cele din urmă mult mai importante pentru creșterea pe termen mediu și lung și perspective economice bune pentru zona euro (…)

Am spus deja că ceea ce vedem în cifre în acest moment este că prețurile vor continua probabil să crească. Ia la apogeul său, în decembrie, inflația ar putea foarte bine să depășească 10%”, a spus oficialul.

Cele mai recente previziuni economice privind Germania, rezultate dintr-un sondaj Reuters, se pare că economia nemților se va contracta cu 0,1% și 0,3% în cel de-al treilea și cel de-al patrulea trimestru al acestui ani, iar cu 0,2% în primul trimestru al anului viitor. Se pare că motorul economic al Europei este puternic afectat de limitările de importuri energetice din partea Moscovei.

”Prețurile gazelor se deplasează de la un nivel astronomic la celălalt și vor duce la facturi ale energiei fără precedent în timpul iernii. Chiar și fără o oprire completă a gazelor rusești, prețurile ridicate ale energiei și alimentelor vor afecta foarte mult consumatorii și industria, provocând cel puțin o recesiune tehnică, inevitabilă”, a menționat Carsten Brzeski, economist la ING.