10 oct. 2022 | 13:19

Românii, pe cale de dispariție? Situația e critică, femeile nu mai nasc copii de teama sărăciei și s-au emancipat

ACTUALITATE
Românii, pe cale de dispariție? Situația e critică, femeile nu mai nasc copii de teama sărăciei și s-au emancipat

Pe lângă multiplele probleme care apasă pe umerii României (precum criza inflaționistă sau cea energetică), ne confruntăm și cu o criză demografică de proporții.

România are probleme cu natalitatea. Din nefericire, femeile noastre și familiile în general amână momentul aducerii pe lume a unui copil, din motive lesne de înțeles.

E posibil să fie vorba de emanciparea femeii, în sensul în care aceasta își dorește ca mai înainte de a fi mamă să fie o bună profesionistă, să aibă o carieră și o stabilitate economică. De asemenea, e foarte posibil să vorbim și despre teama de sărăcie și neajunsuri.

Adevărul este că nu e deloc simplu să aduci astăzi pe lume o viață și să-i asiguri tot ce are nevoie pentru a crește și a se dezvolta armonios. Costul traiului de zi cu este din ce în ce mai piperat, oamenii nu mai au garanția unui loc de muncă, totul e dominat de foarte multă instabilitate și lipsă de predictibilitate.

În aceste condiții, nu e de mirare că în România avem mai multe decese decât nașteri.

Româncele noastre nu mai fac copii

Conform celor mai recente date furnizate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), se pare că situația demografică a României este într-un punct extrem de delicat, care ar trebui să ne stârnească tuturor îngrijorarea.

Datele oficiale arată că sporul natural al populaţiei României s-a menţinut negativ în luna august a acestui an, la minus 4.996 de persoane. Practic, ne spune INS, numărul persoanelor decedate este de 1,3 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii! Notăm că sporul natural reprezintă diferența dintre numărul născuților-vii și numărul decedaților în perioada de referință.

„În anul 2020, numărul deceselor a crescut semnificativ în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie faţă de aceleaşi luni din anul 2019, iar în lunile ianuarie-februarie 2021 se observă un trend descrescător al numărului de decese faţă de ultimele luni ale anului 2020, numărul acestora rămânând în continuare mai ridicat decât cel înregistrat în aceleaşi luni ale anului precedent.

În contextul pandemiei Covid-19, în luna octombrie 2021, s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de decese din întreaga perioadă de pandemie, iar în ultimele două luni s-a înregistrat un trend descrescător al numărului de decese de la o lună la alta; în luna februarie 2022 se observă o creştere a numărului de decese, în perioada martie-iunie 2022 se revine la un trend descrescător, iar în lunile iulie-august se înregistrează o creştere a numărului de decese faţă de lunile precedente”, a transmis INS.

Nu trebuie să fii vreun specialist pentru a-ți da seama că, dacă nu se schimbă această tendință, în câteva decenii situația va fi extrem de gravă, nu doar din perspectivă socială, dar o populație îmbătrânită generează mari probleme economice.

Nu va mai avea cine să susțină cu bani bugetul public, nu vor mai fi suficienți angajați care să contribuie pentru plata pensiilor și pentru alte cheltuieli, iar probleme financiare ar putea fi fără precedent!

Tocmai din acest motiv, e deosebit de important să se pună pe picioare proiecte și strategii menită să încurajeze familiile să aibă curaj și să aducă pe lume copii.