12 sept. 2022 | 15:54

Românii nu citesc, bibliotecile se închid, e dezastru în educație: ce indică datele

ACTUALITATE
Românii nu citesc, bibliotecile se închid, e dezastru în educație: ce indică datele

Statisticile sunt dezastruoase: românii citesc extrem de puțin. Următoarele statistici ar trebui să ne îngrijoreze.

Ca referință, din 1990 și până astăzi, au dispărut 8207 de biblioteci din România. Doar în perioada 1995 – 1996 s-au înființat 277 de noi biblioteci. În rest, pe teritoriul țării noastre s-au închis an de an cel puțin câteva sute de astfel de instituții pentru educație.

Astfel, conform ultimelor date furnizate de Institutul Național de Statistică, în prezent, în România, mai sunt doar 8458 de biblioteci naționale, universitare, specializate, școlare, publice sau private. În 1990 erau 16.665 de biblioteci.

Românii citesc foarte puțin

Potrivit Institutului Național de Statistică, ultimele statistici publicate arată că astăzi există 2.1 milioane de persoane care au împrumutat pentru acasă (sau au consultat în sediul bibliotecii) cel puțin o dată într-un an calendaristic o carte, broșură sau o altă publicație aparținând unei biblioteci. Aceste date sunt pentru anul 2021, an de pandemie, cu numeroase restricții de circulație.

Tot datele INS indică faptul că, începând cu anul 1999, numărul total al celor care folosesc biblioteca scade an de an cu câteva sute de mii de cititori. Astfel, în 1999 erau 6,1 milioane de cititori, iar 20 de ani mai târziu, în 2019, anul dinaintea pandemiei, doar 3,1 milioane de cititori. De asemenea, în 2020, numărul cititorilor a scăzut la 2,5 milioane, iar anul următor încă aproape 400.000 de cititori mai puțin. Acest lucru înseamnă că în cei doi ani de pandemie numărul cititorilor activi ai bibliotecilor a scăzut cu un milion.

Mai mult, conform celor mai recente date, aproape 70% dintre români cheltuiesc pentru educaţie cel mult 25 de euro pe lună, în timp ce 7% preferă să utilizeze resurse de învăţare gratuite.

Un studiu realizat de o platformă de educaţie online dedicată antreprenorilor şi profesioniştilor din piaţa muncii, Upriserz, arată că doar un român din zece alocă bugete mari pentru zona de educaţie, cu valori cuprinse între 75 de euro şi 167 de euro pe lună.