10 aug. 2022 | 10:06

Românii, mai panicați ca niciodată de criza economică ce ne paște: au început să pună bani deoparte, vin zile negre

ACTUALITATE
Românii, mai panicați ca niciodată de criza economică ce ne paște: au început să pună bani deoparte, vin zile negre

Deși continuă să investească în imobiliare și să facă diverse credite, românii sunt din ce în ce mai îngrijorați vizavi de criza economică ce bate la ușă. Nu de alta, dar se vede la cheltuielile de bază care au explodat într-un timp foarte scurt.

CEC Bank, în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, a realizat un studiu referitor la situația financiară a românilor. În mod previzibil, concluziile nu sunt optimiste, iar indiciile trădează faptul că românii sunt mai îngrijorați ca niciodată de ceea ce urmează din punct de vedere financiar. Față de anul trecut, aproximativ 50% dintre români apreciază că situația lor financiară s-a înrăutățit. Și mai îngrijorătoare sunt însă pronosticurile pentru viitor, 38% dintre participanții la studiu fiind de părere că tendințele din piața economică sunt pesimiste.

Românii au început să țină de bani

„Principalul motiv de îngrijorare este creşterea preţurilor la energie – menţionată de 38,5% dintre respondenţi, în creştere cu 60% faţă de un sondaj similar realizat trimestrul trecut. Următoarele motive în topul îngrijorărilor sunt pandemia (16,3% – în creştere faţă de sondajul realizat în primul trimestru al acestui an) şi riscurile la adresa aprovizionării cu alimente şi bunuri de necesitate (14,6%)”, susţin autorii studiului.

În mod fascinant, românii nu mai au un stres atât de mare în ceea ce privește conflictul din Ucraina. Îngrijorările pe acest subiect au căzut pe locul 5, față de locul 2, în trimestrul anterior. Nici perspectiva șomajului nu este de un stres semnificativ, afectând doar 5% dintre români, în timp ce plata ratelor vine ca un motiv de panică pentru aproximativ 6%.

Una peste alta, românii au început să pună bani deoparte în 2022. Dacă în primul trimestru doar 47 dintre români au îmbrățișat această practică, acum a urcat ponderea la 63%. Pe de altă parte, sumele puse deoparte sunt modeste, ca o oglindă a situației financiare a românilor, de altfel. Aproximativ 28,6% pun sub 300 de lei deoparte în fiecare lună, iar 17,9% economisesc între 300 și 600 de lei. Ca un detaliu interesant, cei care au un fond de urgență pentru a-și acoperi cheltuielile pe următoarele trei luni sunt acum 36,95% dintre români, în creștere de la 28,24%.

„CEC Bank încurajează un comportament financiar sănătos şi oferă dobânzi atractive la depozite, de până la 7,7% pe an. Cash-ul rămâne modalitatea preferată de economisire, cu o pondere de circa 47% – în scădere însă faţă de trimestrul trecut, urmând plasamentele la bănci – cu o pondere de 43,7%, în contextul în care valuta şi conturile curente au o pondere de peste 2 ori mai mare decât depozitele”, arată cercetarea.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele