Românii fac cumpărături diferit: cum ne afectează inflația
Românii se îndreaptă spre magazinele cu discount. Acest fapt se datorează creșterii prețurilor la raft.
Astfel, potrivit unei analize a Departamentului de Data Intelligence din cadrul Leo Burnett Bucharest, pentru categoria produselor de îngrijire a locuinţei, mai puţin de 3% dintre respondenţi nu au remarcat creşterea preţurilor în ultimele şase luni.
Conform datelor analizate, 36% dintre românii chestionați şi-au căutat brandurile preferate, cu preţuri mai mici, în magazine tip discounter. În același timp, 19% au ales să schimbe brandul utilizat de obicei cu unul mai ieftin sau cu o ofertă de preţ la raft.
Românii caută soluții
De asemenea, ca categoria de produse lactate, 10% din totalul celor chestionaţi au declarat că, deşi au observat creşterea preţurilor, nu şi-au schimbat obiceiurile de cumpărare. Cu toate astea, 25% au ales să reducă frecvenţa sau cantităţile cumpărate, pentru a continua să consume brandurile favorite în acelaşi buget lunar.
Se știe că românilor le placea berea. Comportamentul acestora din lunile de vară a fost mai relaxat în ceea ce privește consumul de bere, iar schimbările în obiceiurile de cumpărături au fost mai puţin corelate cu creşterea inflaţiei. O pondere de 38% dintre tinerii cu vârste între 18 şi 24 de ani, afirmă că măsura cea mai frecventă de eficientizare a bugetului a fost cumpărarea la bax, pentru un preţ per produs mai mic.
„Odată cu încheierea verii, însă, oamenii au început să se mute către magazinele tip discounter, în proporţie de 30%”, se menţionează în cercetare.
Mai mult, patru din zece (40%) respondenţi merg la aceleași restaurante preferate, pe fondul unei reduceri a frecvenţei de consum. De asemenea, în această categorie s-a observat unul dintre cele mai mari procente de respondenţi care nu şi-au schimbat comportamentul în ciuda creşterii preţurilor (19%).
Institutul Național de Statistică a publicat cea mai recentă analiză referitoare la prețurile din România și, mai ales, la scumpirile pe care le suferim cu toții. În mod previzibil, valorile nu sunt deloc îmbucurătoare, iar trendul se va menține și în perioada următoare, mai ales ca o consecință a creșterilor de prețuri din domeniul energetic. În parte, dezastrul a plecat de la gazele naturale, al căror preț a crescut cu 70,64% din septembrie 2021 până în septembrie 2022.