17 dec. 2022 | 20:56

Românii care nu mai trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru energie

ACTUALITATE
Românii care nu mai trebuie să depună declarația pe propria răspundere pentru energie

Românii mai au la dispoziție aproximativ două săptămâni să depună declarația pe propria răspundere pentru energie. Totuși, există o categorie de persoane care sunt scutiți de la această formalitate.

Două săptămâni mai au la dispoziție cetățenii pentru a completa documentul prin care vor putea beneficia de prețul plafonat la energie. De asemenea, în cazul celor care au mai multe contracte de energie pe același nume, vor trebui să aleagă un singur furnizor, acolo unde prețul urmează a fi plafonat.

”Oamenii vor putea face o astfel de opțiune, însă aceasta este restrictivă. Deci au posibilitatea, la locul unde au domiciliul, acolo unde apare în buletin că își desfășoară activitatea sau locuiesc, sau la reședință. Reședința, în conformitate cu legislația în vigoare, reprezintă o altă locuință care poate fi proprietate privată sau în care se poate sta în chirie, dar unde este nevoie să stai cel puțin 15 zile pe an conform legii, dacă este proprietate privată, sau ești în contract de chirie cu un proprietar”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă, la Antena 3 CNN.

Românii care nu mai trebuie să depună declarația pentru plafonarea energiei

ANRE a comunicat că nu toți românii vor trebui să depună declarația respectivă. După ce instituția va efectua o analiză asupra contractelor din țară, va comunica furnizorilor lista clienților care au un singur loc de consum, astfel că foarte mulți oameni vor fi scutiți de această procedură.

„Pentru toți ceilalți, există situația în care o persoană poate să aibă mai multe locuințe sau poate să aibă o singură locuință și un contract de chirie. În această situație legea prevede două cazuistici. Prima este alegerea clientului la locul de domiciliu, adică să hotărască el că vrea preț plafonat acolo unde are trecută adresa din buletin, sau la locația de reședință. Deci practic, din multitudinea de contracte pe care un client le poate avea, trebuie să se hotărască doar la unul dintre acestea. Iar acest contract trebuie să fie ori domiciliul, ori zona de reședință”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Chiar și în situația în care unul dintre contracte sunt încheiate pe numele soțului sau al soției, lucrurile nu s-ar rezolva în totalitate. Președintele AEI a explicat faptul că tot ar mai fi nevoie de o declarație ulterioară din care să reiasă că unul dintre soți locuiește la cealaltă reședință.