16 feb. 2022 | 07:47

România, sub asediul facturilor explozive la energie: concedieri în masă și închideri de firme

ACTUALITATE
România, sub asediul facturilor explozive la energie: concedieri în masă și închideri de firme

Traiul românilor s-a complicat foarte mult în ultima jumătate de an din cauza facturilor la utilități. Mai grav decât atât este însă că lipsa de ajutor pentru companii mari, firme mici și IMM-uri a transformat explozia prețurilor la curent și gaz într-un bulgăre de zăpadă.

În timp ce majoritatea românilor se gândește cât de greu este să plătești facturile umflate la utilități, un număr mare de patroni a pus lacătul pe ușă. Pur și simplu și-au dat seama că este imposibil să supraviețuiești în condițiile date cu un număr important de afaceri. În cel mai ”optimist” caz, au ajuns să facă o serie de concedieri, să restructureze, să-și trimită oamenii în șomaj tehnic. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Criza energetică a dat startul unei noi crize

O treime dintre antreprenorii români, puși în fața facturilor explozile la utilități, au luat decizia să concedieze oameni pentru a supraviețui în piață. Aproximativ 8% au închis firma pentru simplul fapt că nu-și permit să achite facturile la energie electrică și gaze naturale. Nu de alta, dar jumătate dintre antreprenorii chestionați au insistat asupra faptului că factura lor la electricitate a crescut cu 50%, o treime afirmă că factura s-a dublat pur și simplu, de la o lună la alta. În cea mai dificilă situație se află cei 15% care au atras atenția asupra unei creșteri cu 200% a facturilor la curent sau chiar mai mult decât atât. Doar 0,41% sunt de părere că facturile nu au crescut sau au rămas la fel.

Pe partea de gaza naturale, 37% dintre antreprenorii chestionați au afirmat că au avut parte de o factură cu 50% mai mare, 29% au spus că s-a dublat și aproape 20% insistă pe o creștere de 200% sau chiar mai mare. Doar 5,4% au precizat în contextul aceluiași sondaj că factura la gaze nu a crescut sau a rămas la fel.

„Întrebaţi ce măsuri vor lua, 76% au spus că vor reduce sau vor amâna investiţiile, ceea ce are un impact uriaş în societate şi în economie, pentru că înseamnă o pierdere a competitivităţii. Jumătate spun că vor diminua activitatea firmei, 38% că vor amâna achiziţia unor programe de digitalizare, ba chiar pentru unul din trei întreprinzători această perioadă va însemna reducerea numărului de angajaţi. De asemenea, 8% spun că vor închide firma. Deci practic una din 10 firme se va închide în perioada următoare”, a afirmat preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, într-o conferinţă de presă.

Cea mai tristă este însă partea de concedieri, o soluție aproape inevitabilă, de cele mai multe ori. În cazul diminuării sau închiderii activităţii firmei, 42% dintre antreprenori vor disponibiliza 1-9 angajaţi, 11% vor disponibiliza 10-49 angajaţi, 1,3% – între 50 şi 250 angajaţi şi 1,3% – 250 de angajaţi, în timp ce 39% nu vor disponibiliza.

Partea bună, dacă o poți numi așa, este că facturile la utilități dublate nu se vor reflecta într-o dublare a prețurilor, nici măcar într-o creștere cu 50%. În schimb, 17% dintre antreprenori spun că vor creşte cu peste 30% prețurile serviciilor și produselor oferite, 42% au menţionat că vor scumpi cu ponderi între 10-30%, 19% spun că vor creşte sub 10%, iar 20% spun că nu au crescut sau nu vor creşte, iar motivul din spate este simplu.

„Piaţa nu acceptă aceste scumpiri, astfel că producţia va scădea şi vom importa mai mult, ceea ce înseamnă inflaţie şi scăderea puterii de cumpărare, iar banii pleacă în afara ţării. După doi ani de pandemie, avem o populaţie care nu îşi permite scumpiri în acest moment, un milion de oameni au fost în şomaj tehnic din cauza pandemiei, populaţia este sărăcită, economia este slăbită. Trebuie să identificăm unde se duc toţi aceşti bani pe care îi plătim în facturi şi acele companii care fac profituri sau speculaţii trebuie impozitate 90%”, a subliniat preşedintele CNIPMMR.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele