România, rușinea Uniunii Europene în plină criză energetică: toți vorbesc despre noi, iar ceea ce se spune n-o să ne placă deloc
România a reușit să se evidențieze în mod negativ în fața Uniunii Europene, într-o analiză privitoare la energia solară și eoliană.
Chiar dacă traversăm momente foarte dificile în plan energetic, iar facturile consumatorilor casnici și industriali au explodat în ultimele luni, suntem la coada clasamentului în ceea ce privește energia verde. România nu a investit suficient în energia solară și eoliană.
Potrivit datelor unei analize recent realizată de Asociația Bankwatch Romania, am reușit performanța nedorită de a ne localiza pe unul din ultimele locuri între ţările UE în privinţa energiei solare şi eoliene pe cap de locuitor. Bankwatch România are ca obiectiv prevenirea impactului negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și promovarea alternativelor durabile și participarea publicului la luarea deciziilor.
Cum reușim să ne facem de rușine și de această dată
„România este pe locul patru din coadă, cu 0,229 KW instalat per capita, după țara noastră fiind doar Slovenia (0,178), Slovacia (0,099) și Letonia (0,048), cu un potențial mult mai redus în acest domeniu.
Liderul clasamentului este Danemarca, cu 1,476 KW/locuitor din energie solară și eoliană, urmată de Germania (1,459), Suedia (1,353) și Olanda (1,287)”, notează specialiștii.
De asemenea, în aceeași analiză se mai arată faptul că România suferă și de un deficit acut al capacității instalate. Potrivit Asociației, 4 GW de energie fosilă (centrale pe gaz și cărbune care au devenit ineficiente) au fost dezafectați în ultimii 7 ani, fără să fie înlocuiți cu alte surse de producție. Din 2015 nu au mai fost instalate capacități semnificative de energie regenerabilă.
Astfel de probleme se evidențiază acum, când Europa traversează această criză energetică de proporții. Experții subliniază importanța investițiilor în energia verde.
„Suplimentarea capacităților de producție de energie solară și eoliană este cu atât mai importantă în contextul creșterii prețului energiei electrice cauzată de dependența de combustibili fosili din Rusia.
În urma escaladării conflictului politico-militar, început odată cu invazia Rusiei în Ucraina, prețurile la energie electrică au explodat, în România ajungându-se la un preț mediu ponderat pe PZU pe luna august de 2423,86 lei/MWh, respectiv 490 euro/MWh, după ce în iulie prețul mediu a fost de 1813,74 lei/MWh, adică 367,19 euro/MWh.
Recordul PZU a fost în 26 august, când a depășit 700 de euro/MWh, fiind cel mai mare din UE. Prețurile din lunile de vară din 2022 sunt de circa patru ori mai mari decât cele de acum un an”, conform experților.