România, raiul investitorilor străini: cifrele care demonstrează că suntem o forță în regiune

România, raiul investitorilor străini: cifrele care demonstrează că suntem o forță în regiune

Nivelul de performanță economică al unui stat, precum și predictibilitatea politicilor fiscale, alături de investiții în sistemele publice sunt principalii factori care atrag investitorii într-o anumită țară. Se pare că România le îndeplinește, din moment ce asistăm la o creștere importantă a numărului de străini care vin aici să facă afaceri.

Țara noastră devine o destinație de business deosebit de atractivă în regiune. Datele oficiale indică faptul că antreprenorilor străini le-a crescut gradul de încredere în economia noastră națională și au speranțe mari că aici își pot dezvolta afacerile.

Cifrele vorbesc de la sine

Cel mai recent raport publicat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), indică o explozie a numărului de societăți comerciale cu capital străin, care au luat ființă în România, în ultima vreme.

Concret, se pare că numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele două luni din 2022, cu 21,7%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 977 de unităţi. Mai mult, numai în luna februarie au fost înmatriculate 537 firme cu participare străină la capitalul social.

Cu toate acestea, trebuie notat faptul că vorbim, totuși, despre un capital social subscris, per ansamblu, la 4,666 milioane de dolari, cu 57,4% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-februarie 2021, de 10,94 milioane de dolari.

Avem și un clasament al celor mai atractive domenii de activitate. Astfel, se pare că străinii sunt cel mai mult atrași de investițiile în activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (26,07%), în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (23,09% din total), şi transport, depozitare şi comunicaţii (14,34%).

Cine vine să facă afaceri în țara noastră? Ei bine, investitorii au origini naționale diverse, însă se remarcă la nivel de volum italienii, după cum arată datele ONRC. Prin urmare, cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 50.793 (capital subscris de 3,943 miliarde de dolari).

Totuși, olandezii dețin supremația când vine vorba despre capitalul subscris. Cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor din Olanda, mai exact 12,376 miliarde de dolari, în 5.711 de firme.

Citește și: