14 oct. 2022 | 13:32

România, pe ultimul loc: ne-am făcut de râs în Europa, toți spun despre noi că suntem „puturoși” la muncă

ACTUALITATE
România, pe ultimul loc: ne-am făcut de râs în Europa, toți spun despre noi că suntem

Tocmai a apărut un nou clasament despre români și despre cât de muncitori suntem, iar cifrele nu ne vor fi deloc pe plac. Din contră! Ne poziționăm pe un loc codaș și ne facem de râs în fața Europei.

Este vorba despre cele mai recente date publicate de Eurostat, care analizează durata vieții profesionale. Practic, pentru a înțelege cifrele de mai jos, trebuie să știm faptul că acest raport analizează cât timp o persoană ce are azi 15 ani va fi activă în muncă de-a lungul întregii sale vieți.

Cel mai trist aspect este că în anii 2000 dominam clasamentul cu longevitatea vieții noastre profesionale. La ceva mai bine de două decenii, am ajuns codașii Europei!

Nu ne mai place munca?

Practic, acum peste 20 de ani, un tânăr rămânea activ 36 de ani! În anul 2021 situația avea să se schimbe radical, mai precis durata vieții profesionale la noi în țară a ajuns să fie de numai 31,3 ani.

Totuși, dacă ne consolează în vreun fel, ne poziționăm puțin mai sus decât turcii, care sunt cu adevărat ultimii la capitolul duratei vieții profesionale, cu numai 29 de ani. Clasamentul îi are în frunte pe islandezi, ne spune Eurostat. Ei ar fi, conform calculelor, cei mai muncitori dintre europeni. Durata vieții profesionale la ei este cu adevărat impresionantă, ridicându-se la valoarea de 44,6 de ani.

După islandezi, se pare că foarte muncitorii ar fi și olandezii. La ei, durata vieții profesionale este de 42,5 ani. Podiumul este completat de elvețieni, care rămân activi de-a lungul vieții un timp de 42,3 ani. Ierarhia celor mai muncitori europeni e completată ulterior de Suedia, Norvegia și Danemarca, fiecare țară având peste 40 de ani de activitate în muncă.

Aproape la fel de bine stau și Estonia, Germania, Irlanda și Austria, după cum mai indică cifrele furnizate de Eurostat.

România, după cum spuneam, este la coada clasamentului, deasupra noastră imediat fiind Italia, Grecia, Bulgaria, Croația și Belgia.