Un aliat de încredere l-a părăsit pe Vladimir Putin: „Nu vrem să riscăm sancțiuni”

Un aliat de încredere l-a părăsit pe Vladimir Putin: „Nu vrem să riscăm sancțiuni”

La 15 iunie, președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat pentru un canal de televiziune rusesc că Kazahstanul nu intenționează să încalce sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Omul care s-a dezis de Rusia și Putin, de teama sancțiunilor

Într-un interviu acordat postului de televiziune rus Rossiya-24, Tokayev a precizat că observațiile anterioare ale oficialilor kazahi potrivit cărora sancțiunile vor fi respectate au fost corecte. „Sancțiunile sunt sancțiuni”, a spus el.

„Nu le putem încălca, mai ales pentru că primim avertismente cu privire la posibilele așa-numite sancțiuni secundare împotriva economiei noastre din partea Occidentului dacă am încălca sancțiunile”, a adăugat Tokayev.

„Dar subliniez, continuăm să lucrăm cu guvernul rus, aș spune într-o manieră intensificată și să ajungem la acordurile necesare, fără a încălca sancțiunile”, a mai spus el.

Kazahstanul, a adăugat Tokayev, își respectă în continuare îndatoririle de aliat al Rusiei, inclusiv prin apartenența la grupări conduse de Rusia, cum ar fi Uniunea Economică Eurasiatică (UEE) și Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

În plus, Tokayev a minimalizat desfășurarea de forțe ale blocului de apărare CSTO condus de Kremlin în Kazahstan pentru a ajuta la reprimarea tulburărilor din „ianuarie sângeros” din această țară, în timpul cărora mulți analiști au simțit că Tokayev a fost amenințat de o posibilă lovitură de stat.

”Unele persoane din Rusia denaturează situația”

Subliniind faptul că forțele rusești și alte forțe ale CSTO nu s-au angajat în niciun fel de operațiuni de menținere a păcii, președintele a remarcat că unele persoane din Rusia „denaturează întreaga situație”, afirmând că Rusia a „salvat” Kazahstanul și că acum Nur-Sultan trebuie pentru totdeauna „să servească și să se plece la picioarele” Rusiei.

Tokayev a declarat că acest raționament este „departe de realitate”, deoarece detașamentul CSTO nu a tras niciun glonț cât timp s-a aflat în Kazahstan și a plecat în 10 zile.

Retorica președintelui rus Vladimir Putin cu privire la Ucraina susține că statutul de stat al acesteia este o „ficțiune”. Acest lucru face ecoul unor comentarii similare pe care le-a făcut în trecut despre Kazahstan.

Comentatorii ruși continuă să alimenteze astfel de retorici. Prezentatorul de talk-show-uri de la televiziunea rusă Tigran Keosayan, despre care se vorbește uneori ca despre un „câine de atac” al Kremlinului, a reacționat la începutul acestui an la decizia lui Nur-Sultan de a nu organiza o paradă militară de Ziua Victoriei numind Kazahstanul „nerecunoscător”, remarcând că fostul stat sovietic ar trebui „să se uite cu atenție la Ucraina, să se gândească serios”.

 

Citește și: