22 dec. 2022 | 18:02

România, o forță reală în Europa și-n lume: documentul care schimbă fața țării, în ochii criticilor

ACTUALITATE
România, o forță reală în Europa și-n lume: documentul care schimbă fața țării, în ochii criticilor

Țara noastră poate are ea unele neajunsuri, dar nu suntem codași pe toate planurile. O analiză recent efectuată de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield relevă rolul nostru strategic pe continent, dar și la nivel global, din perspectiva faptului că suntem în topul celor mai atractive pieţe de producţie.

Conform documentului proaspăt dat publicitării de Cushman & Wakefield, țara noastră este ocupanta locului opt în topul celor mai atractive pieţe de producţie din Europa și nu numai atât. Dacă extindem analiza și abordăm situația la nivel mondial, aflăm că ocupăm poziția 22 în clasamentul lumii, din acest punct de vedere!

„Deși anul 2022 a fost un an plin de provocări, cum ar fi inflația, creșterea prețului energiei electrice, o potențială criză economică, și conflictul din regiune, observăm creșterea masivă a interesului investitorilor străini din zona de producție. Atât presiunea pe supply chain, cât și relocarile unităților de producție din Ucraina și Rusia au generat proiecte foarte interesante în regiune.

În pofida faptului că noi concurăm cu Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia și Bulgaria, din discuțiile purtate, suntem plăcut surprinși să observăm că România este încă o piață foarte atractivă pentru acești potențiali investitori. Estimăm că, în anul 2023, vom vedea din ce în ce mai multe proiecte de acest fel și, deși probabil ne așteaptă multe provocări, considerăm că va fi un an foarte interesant”, a ținut să puncteze Andrei Brinzea, Partner, Industrial | Logistics & Land Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Cum a reușit România o asemenea performanță, de fapt

Experții susțin că am ajuns pe aceste locuri datorită mai multor factori, cum ar fi creşterea costurilor cu forţa de muncă, a celor de real estate şi a preţului energiei.

„Costul energiei va rămâne o problema cheie pe piețele din Europa care sunt mai expuse la prețurile majorate și la volatilitatea crescută pe fondul provocărilor legate de asigurarea de combustibil, în mod particular de gaz natural, că urmare a războiului din Ucraina și a limitărilor ofertei.

În orice caz, pe termen lung ar putea există oportunități în ceea ce privește securitate energetică, în condutiile în care multe țări încearcă să-și reducă dependență energetică de combustibilii fosili și să se îndrepte către surse de energie fiabile și durabile, inclusiv combustibilii regenerabili, nucleari și alternativi”, se arată în raport.