România, exemplu pentru toată Europa: ce fac ai noștri, pentru a ne pune la adăpost de cel mai negru scenariu
În plin conflict militar la granița cu Ucraina, autoritățile de la noi din țară au luat o măsură demnă de toate laudele, menite să ne protejeze în fața celui mai negru coșmar: acela de a rămâne fără gazele naturale atât de necesare, mai ales în condițiile în care iarna pare că de-abia acum și-a intrat în drepturi.
Prin urmare, țara noastră a decis să-și crească depozitele de gaze. Conform informațiilor furnizate de Profit.ro, vorbim despre o decizie neobișnuită, de a injecta, în ultimele 5 zile, în 2 depozite deținute de Depogaz.
Ce face România, de fapt
„Începând cu ziua de miercuri, ajutată probabil și de vremea mai mai caldă, Depogaz, companie deținută de principalul producător autohton, Romgaz, a înmagazinat în depozitul de la Ghercești (pe 23 februarie) și apoi în cel de la Șărmășel (începând cu 24 februarie) aproximativ 183 GWh … În prezent, în depozitele de gaz din România sunt înmagazinați 9,11 GWh (27,6% din capacitatea totală de depozitare)”, precizează sursa citată.
Putem afirma, fără urmă de îndoială, că acționăm într-o manieră exemplară pentru restul Europei, dacă ținem cont de faptul că suntem printre puținele țări care au luat astfel de măsuri. La fel ca noi au mai acționat, de exemplu, Polonia, Portugalia, Letonia, dar și Marea Britanie.
Gazele naturale rămân una dintre cele mai sensibile teme de discuție, la nivel regional, în situația actuală, cu un conflict militar desfășurat de Rusia în Ucraina.
E important de menționat că, în general, Europa e dependentă de gazele naturale exportate din Rusia, iar 70% din gazele importate de România vin prin Ucraina.
Totuși, unii specialiști își păstrează optimismul și susțin că e prea puțin probabil ca Rusia să închidă robinetul de gaz și chiar dacă ar face-o, Europa se poate descurca.
O astfel de opinie îi aparține lui Thane Gustafson, profesor de științe politice la Georgetown University (Washington, SUA) și autorul cărții „Klimat. Rusia, în epoca schimbărilor climatice”. Acesta susține că nici măcar în apogeul Războiului Rece, URSS nu a oprit exporturile de gaze. Mai mult decât atât, oprirea livrării gazului către Europa nu mai este de neconceput.