România devine o forță uriașă în lume, anunțul oficial care ne plasează în topul celor mai importante țări. Rolul războiului de lângă noi

România devine o forță uriașă în lume, anunțul oficial care ne plasează în topul celor mai importante țări. Rolul războiului de lângă noi

România devine o forță uriașă în lume, potrivit topului celor mai influente state. Țara noastră se află în Top 50 de state, pe baza unor criterii multiple.

În cadrul unui clasament global, România reușește să urce 7 poziții în topul celor mai influente state pe plane internațional, potrivit raportului efectual de Global Soft Power Index. Acest raport este realizat de către Brand Finance și clasează primele 120 de țări din lume în ceea ce privește puterea „soft”.

Aceasta este definită ca „abilitatea unei națiuni de a influența comportamentul și preferințele diferițior actori din arena internațională prin atracție și persuasiune mai degrabă prin constrângere”. Această putere este evaluată din punct de vedere al familiarității, reputației, influenței, business-uui, comerțului, guvernării, relațiilor internaționale, culturii și tradițiilor, media și comunicații, educație și știință, precum și oameni și valori.

Anterior, clasamentul era condus de către Germania,  în acest an reușind să se claseze pe cea de-a treia poziție. În anul 2020, topul era condus de SUA, însă percepția asupra acestora s-a deteriorat în timpul aceluiași ani, probabil că la mijloc fiind vorba despre percepția și răspunsul la pandemia de Covid.

Potrivit unui studiu efectuat în ultimele zile, majoritatea țărilor aruncă vina pe Rusia pentru atacul lansat asupra Ucrainei. Această cercetare efectuată de către Brand Finance a fost realizată înaintea izbucnirii războiului.

România devine o forță în lume în urma unui sondaj global

În ceea ce privește actualul conflict militar de pe teritoriul Ucrainei, 74% dintre englezi, 67% dintre nemți, 63% dintre brazilieni, 60% dintre americani, 48% dintre locuitorii Africii de Sud și 48% dintre turci au răspuns că vina aparține Rusiei.

În timp ce în China, 52% au afirmat că este vina SUA, iar doar 11% sunt împotriva Rusiei. În ceea ce privește statele occidentale, 22% dintre respondenți sunt de părere că este vina Statelor Unite ale Americii. În toate celelalte țări în care a fost susținut sondajul, ratingul de aprobare a acțiunilor Rusiei a fost unul extrem de negativ.

„Această nouă cercetare dezvăluie cât de puternic este influențat modul în care oamenii din întreaga lume văd evenimentele curente de accesul la diferite surse de știri. În timp ce, la nivel global, percepția privind Rusia s-a deteriorat cu siguranță, impactul variază de la țară la țară, iar țările în curs de dezvoltare se află acum într-o aliniere mai strânsă cu Occidentul decât înainte.

India și China sunt excepții clare. Cu toate acestea, ceea ce surprinde cel mai mult este diviziunea în rândul publicului american în ceea ce privește acest război, în comparație cu părerile clare din Europa de Vest”, a comentat David Haigh, CEO Brand Finance.

Citește și: