21 oct. 2022 | 14:31

România dă lovitura în plină criză energetică: vom fi mai puternici decât nemții, asta e marea noastră șansă

ACTUALITATE
România dă lovitura în plină criză energetică: vom fi mai puternici decât nemții, asta e marea noastră șansă

În plină criză energetică internațională, România are o șansă unică, conform ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Oficialii noști, alături de cei din Azerbaidjan, pun bazele unui proiect de facilităţi de gaz natural lichefiat la Marea Neagră.

Cum dă România lovitura în Energie, când nimeni nu se aștepta

Acest proiect ne transformă într-un nod energetic, deosebit de important pe piața energetică din regiune.

„Astăzi punem bazele unui nou coridor de transport energie între Marea Caspică şi Marea Neagră. Vă mai aduc aminte că în marja conferinţei din septembrie de la Bucureşti, unde colegul nostru, domnul ministru al Energiei din Azerbaidjan, a fost prezent, am pus bazele coridorului de transport energie verde, legând Marea Neagră de Marea Caspică.

Practic, punem bazele celui de-al doilea coridor de transport de energie şi din România către restul Europei. România devine un punct important, un nod important, un hub energetic atât de energie electrică, cât şi de gaze naturale şi, împreună cu colegii din Azerbaidjan, (…) vrem să dezvoltăm investiţiile în România şi să contribuim la securitatea energetică a acestei regiuni şi a Europei”, a spus ministrul Virgil Popescu.

Conform ministrului Energiei, oficialii noștri vor veni cu noi detalii ale proiectului, în cel mai scurt timp.

„SOCAR, cea mai mare companie de stat din Azerbaidjan, este prezentă pe piaţa românească de peste un deceniu şi acum, cu privire la crearea studiului de fezabilitate comun, va contribui la derularea proiectului.

Ambele ţări îşi vor dezvolta cooperarea în domeniul energetic. Este o iniţiativă semnificativă, importantă, sprijinită de cele două ţări. Azerbaidjan contribuie deja la securitatea energetică a ţărilor vecine, a unor ţări europene.

De asemenea, potrivit memorandumurilor deja semnate între preşedintele Azerbaidjanului şi preşedintele Comisiei Europene, intenţionăm să dublăm furnizarea noastră către Europa până în 2027 şi în acest cadru există o serie de activităţi pe care le analizăm. În acest sens, lucrăm împreună cu parteneri internaţionali pentru a ne asigura că aceste iniţiative se vor implementa la timp şi pe deplin”, au transmis azerii, la rândul lor.