România dă lovitura anului în Europa: toate crizele actuale sunt de partea noastră, când toți sunt îngropați
Nu degeaba se spune că orice criză generează oportunitate. Această lege nescrisă se aplică României astăzi, când ne confruntăm, la nivel național și internațional, cu o serie de crize în cascadă. Deși acestea aduc numeroase provocări și dificultăți, țara noastră are o șansă unică la dezvoltare, izvorâtă din aceste momente de cumpănă.
Este vorba despre faptul că avem ocazia de a deveni facilitator în materie de lanţuri de aprovizionare între Europa de Vest şi cea de Est.
Specialiștii EY România oferă explicații ample referitoare la această ocazie pe care România nu trebuie să o rateze.
„În contextul geopolitic actual de crize suprapuse, numeroase companii producătoare și-au închis facilitățile de producție din Ucraina și Rusia, decalajul din producție reflectându-se în creșterea prețurilor. În încercarea de a acoperi acest gol în lanțurile de aprovizionare, credem că acești producători vor căuta să se relocheze în regiunea noastră prin investiții brownfield, achiziții de producții existente sau chiar greenfield.
Rezultatele studiului actual confirmă faptul că România este una din zonele cele mai atrăgătoare în această privință. Poziția geografică joacă un rol important în modelarea acestui fenomen, adăugându-se indicatorilor economici pozitivi care sunt considerați de obicei”, explică Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, EY România.
Dacă știm ce să facem cu banii publici, ne putem ridica mai sus ca Germania
Ca să prindem acest tren de oportunități, trebuie să știm cum să gestionăm banul public. Aleșii neamului trebuie să se orienteze către investiții, cred experții.
Potrivit acestora, cea mai bună soluție indicată pentru a spori atragerea de noi investiții străine în activitatea lanțurilor de aprovizionare pe fondul războiului ar fi investițiile în infrastructură. Din păcate, până acum, în ultimele mai bine de trei decenii, acest sector a fost destul de mult neglijat!
EY România mai spune că a doua cea mai aleasă variantă fiind investițiile în domeniul tehnologiei și inovației, urmată de oferirea de beneficii fiscale companiilor care aleg să relocheze lanțurile de aprovizionare în România.
„Rețelele lanțurilor de aprovizionare din România pot să acopere golurile lăsate în Estul Europei de războiul din Ucraina. În acest sens, 59% dintre respondenți consideră că acestea au capacitatea să suplimenteze cererea afectată de conflictul din Ucraina.
Industriile care prezintă cei mai mulți respondenți sunt similare cu cele prezentate anterior, și anume, IT & Software (63%), comerț (47%) și automobile (67%)”, mai notează specialiștii.