România a stabilit un record: ce s-a întâmplat cu numărul mașinilor second hand

România a stabilit un record: ce s-a întâmplat cu numărul mașinilor second hand

Primul anunț important al anului pentru România în ceea ce privește mașinile second hand.

În 2021 a fost înregistrat un adevărat record la nivel intern în această privință, după ultimele informații oficiale privind înmatriculările.

România a înregistrat un adevărat record la capitolul reînmatriculări, adică mașini second-hand care și-au schimbat pe plan intern proprietarul în ultimele 12 luni. Astfel, totalul este de 655.000 de vehicule, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în România. Mai mult, cea mai bună lună a fost luna martie. În afară de aceste mașini, alte 395.000 de mașini second hand au fost aduse în România din alte țări europene în mare parte.

Românii cumpără mașini second hand

La tranzacțiile cu mașini la mâna a doua pe plan intern totalul a ajuns la 655.804 unități, ceea ce înseamnă cu peste 100.000 mai multe decât în 2021 și cu peste 150% mai mult decât în 2016. Cea mai bună lună a fost martie, cu aproape 64.000 de mașini second-hand tranzacționate, cifră record pentru o singură lună. A doua cea mai bună lună a fost septembrie, cu peste 57.000, luni bune fiind și februarie și aprilie.

Cea mai slabă lună a fost noiembrie, cu sub 51.000, dar numărul total nu este mic nici în această lună. Pentru a avea o comparație, totalul de 655.000 este de peste cinci ori mai mare decât totalul de mașini noi înmatriculate în 2021.

În fiecare an, orice persoană care deține un mijloc de transport, care este înmatriculat sau înregistrat pe teritoriul României, trebuie să plătească impozitul auto. Valoarea acestuia crește, cu o sumă fixă, în funcție de capacitatea cilindrică a fiecărui vehicul. Începând din 2021, cei cu motoare de o capacitate cilindrică mare sunt nevoiți să plătească mai mult.

Există și excepții însă de la plata acestui impozit. Aici menționez vehiculele istorice, mijloacele de transport folosite pentru transportul stupilor în pastoral, mijloacele de transport folosite la intervenții, mijloacele de transport ale instituțiilor și unităților care funcționează sub comanda MECS sau a MTS şi altele.

Citește și: